Jela bez mesa

SECKANI KISELI KUPUS U TEGLI: pun vitamina i brzo se priprema, odličan je dodatak svakom jelu (FOTO)

Zaboravljena tradicionalna zimnica koju samo stariji pamte i još uvek prave, ali možete i vi!

23.09.2023 08:00

SECKANI KISELI KUPUS U TEGLI: pun vitamina i brzo se priprema, odličan je dodatak svakom jelu (FOTO)
shutterstock.com

Možda vas temperature podsećaju na letnje, ali dugi sumorni, kišni dani su pred nama. Prvo hladno vreme nateraće mnoge od nas da razmisle da li su ostavili dovoljnu količinu zimnice za ukućane. Prave domaćice ne čase časa, već uveliko ostavljaju zimnicu za nastapujuću zimu. Tako su u opticaju paprike, cvekla, šargarepa, kiseli kupus, kao i razne njihove mešavine. Ipak, naše bake pored klasičnog, ostavljale su kupus na još jedan način, koji je danas pomalo otišao u zaborav. Seckani kiseli kupus u tegli je zaboravljena zimnica u Srbiji, a to se nekada obavezno pripremalo.

Srećna Republika vam predlaže da se snabdete i njime za nastupajuće jesenje i zimske dane, budući da se veoma lako priprema i ne zahteva mnogo vremena.

Sastojci:

  • 2-3 šake kupusa  za jednu teglu ili 2 glavice srednje velčine za 12-13 tegli
  • 2 supene kašike himalajske soli na litar vode

Priprema:

Operite glavice kupusa i sitno iseckajte. Možete izrendati ako vam je lakše. Promešajte isečeni kupus i počite da punite oprane i pripremljene tegle. Nakon toga promešajte so sa tačnom proporcijom vode i prelivajte kupus do vrha tegle. Kupus stavljajte u teglu postepeno, pa između svakog sipanja dobro pritisnite rukama, praktično ga zbijte i utisnite ka dnu. Važno je da sve vreme fermentacije on bude potopljen. Teglu prekrijte čistom krpom i stavite gumicu, kako krpa ne bi spala. Na ovaj način omogućavate protok vazduha i sprečavate upadanje prašine i insekata.

Zatvorite dobro poklopce, pa promešajte nekoliko puta svaku teglu. Poželjno je da svakoga dana mešate da bi se imitirao proces pretakanja i da se fermentisanje ubrza. Teglu stavite na što hladnije i mračno mesto, ali ne u frižider. Nakon 3 nedelje imaćete gotov isečeni kiseli kupus. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)