“Zdrav kao dren” je izreka koja je od davnina poznata u narodu i to nije tako bez razloga. Dren je lekovita biljka, a lekovi se prave kako od plodova tako i od lista, kore, cveta, koštice u svežem ili suvom stanju. Koristi se za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti, ili za zaceljivanje rana.
Drvo drena je veoma otporno i uspešno se štiti od svih vrsta štetočina. Njegovi plodovi, koji se zovu drenjine su veoma zdravi te se često koriste čajevi, ali i kompoti, pekmezi i sokovi od drena.
Srećna Republika donosi vam recept za džem od drenjina, koji će vam biti pravi poslatak u nastupajućim danima.
Sastojci:
- kilogram drenjina
- kilogram šećera
Priprema:
Recept je veoma jednostavan. Zrele drenjine očistiti i oprati, onda zagrejati vodu, pa ključalom vodom preliti drenjine i ostaviti tako 10 minuta da stoji. Onda izvaditi drenjine iz vrele vode propasirati, odvojiti koštice, sipati u veću šerpu ili manju zavisi od količine drenjina i preliti preko šećerom.
Kilogram šećera ide na kilogram propasiranih drenjina, ali ako volite da je kiselije može i manje šećera. Ovu smesu kuvati dva-tri sata, zavisi kakvu gustinu džema želite. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje da ne zagori.
Vruć žem sipati u vruće tegle i ostaviti u rerni 20 minuta da se uhvati korica i onda povezati vrh celofanom, pa onda staviti poklopce. Ostaviti da stoji na suvom i hladnom mestu.
Možda vas zanima…
Uživajte!
Komentari (0)