Slatkiši

DOMAĆI DŽEM OD DRENJINA: Bez ovoga nema zimnice, a pravi se od svega dva sastojka

Ništa ukusnije, a jednostavnije i zdravije sigurno niste probali.

10.09.2023 08:02

DOMAĆI DŽEM OD DRENJINA: Bez ovoga nema zimnice, a pravi se od svega dva sastojka
shutterstock.com

Zdrav kao dren” je izreka koja je od davnina poznata u narodu i to nije tako bez razloga. Dren je lekovita biljka, a lekovi se prave kako od plodova tako i od lista, kore, cveta, koštice u svežem ili suvom stanju. Koristi se za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti, ili za zaceljivanje rana.

Drvo drena je veoma otporno i uspešno se štiti od svih vrsta štetočina. Njegovi plodovi, koji se zovu drenjine su veoma zdravi te se često koriste čajevi, ali i kompoti, pekmezi i sokovi od drena. 

Srećna Republika donosi vam recept za džem od drenjina, koji će vam biti pravi poslatak u nastupajućim danima. 

Sastojci:

Priprema:

Recept je veoma jednostavan. Zrele drenjine očistiti i oprati, onda zagrejati vodu, pa ključalom vodom preliti drenjine i ostaviti tako 10 minuta da stoji. Onda izvaditi drenjine iz vrele vode propasirati, odvojiti koštice, sipati u veću šerpu ili manju zavisi od količine drenjina i preliti preko šećerom.

Kilogram šećera ide na kilogram propasiranih drenjina, ali ako volite da je kiselije može i manje šećera. Ovu smesu kuvati dva-tri sata, zavisi kakvu gustinu džema želite. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje da ne zagori.

Vruć žem sipati u vruće tegle i ostaviti u rerni 20 minuta da se uhvati korica i onda povezati vrh celofanom, pa onda staviti poklopce. Ostaviti da stoji na suvom i hladnom mestu.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)