Tropske vrućine učinile su da mnogi izgube volju za spremanjem komplikovanih jela i poslastica koje zahtevaju duže stajanje uz šporet i grejanje stana. Ipak, ukoliko vam se jede neka domaća poslastica, ima onih koje se spremaju veoma brzo, a ukusima će vas vratiti u detinjstvo. Srećna Republika vam predlaže poslasticu koje su nam često spremale mame i bake. Pojedinima je dosadila, neki ga zovu "sirotinjski kolač", ali niko ne može da ospori njegov dobar ukus. Reč je o kohu od griza i keksa.
Sastojci:
- 4 jaja
- kesica praška za pecivo
- 800 ml mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade
- 3 kašike šećera
- 200 ml mleka
- 100 g griza
- 200 g mlevenog keksa
Priprema:
Pomešati keks, griz i prašak za pecivo. Izmutiti jaja sa šećerom, pa dodati mleko. Na kraju dodati suve sastojke i sve izmešati da se sjedini. Podmazati okrugli kalup ili tepsiju pa izručiti izmućenu smesu. Staviti da se peče oko 30 minuta na 180 stepeni. Za to vreme u šerpu sipati mleko i šećer i staviti na tihoj vatri da se zagreje i istopi šećer. Kada se šećer istopi isključiti ringle pa umešati slatku pavlaku. Pečenu koru izbockati viljuškom pa preliti prelivom. Ostaviti da se ohladi, najbolje odložite u frižider da prenoći.
Čokoladu narendajte na kraju preko kolača.
Uživajte!
Komentari (0)