Leto je vreme kada nam nisu neophodna jaka jela u vidu mesa i teških ručkova, ali zato salate, rashlađeni napici i slatki deserti mogu da budu pravi užitak. Ako ste spremni da isprobate nešto novo onda će ovaj slatkiš za vas i zaljubićete se u njega na prvi zalogaj.
Srećna Republika vam donosi recept za naopaki kolač koji će na prvi ukus osvojiti vaše nepce.
Sastojci:
- 9 belanaca
- 9 kašika šećera
- vanilin šećer
- 2 žumanca
- 7 kašika brašna
- 2 kašike ulja
- 100 g putera
- 300 g mlevenih ili seckanih oraha
Fil:
- 7 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 2 vanilina šećera
- 3 kašike mleka
- 250 g putra
- 250 g nutele
- rendana čokolada po izboru, najbolje bela
Priprema:
U kalup koji je recimo 34 cm sa 28 cm stavite pek papir, pa ga rukama “obložite” sa 100 g putera. 300 g seckanih oraha dodati u pleh i ostavite po strani dok se ne napravi biskvitna smesa. Odvojte odmah belance od žumanaca, pa 9 belanaca mikserom umutiti sa 9 kašika šećera i kesicom vanilinog šećera. Pošto se smesa umuti u nju dodajte 2 žumanceta, dok ostatak žumanaca koristite za krem. Kada to umutite u smesu dodajte 7 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo. Na samom kraju dodajte u smesu za mućenje i 2 kašike ulja. Kada dodate ulje, nastavite da mešate ručno, pa celu smesu izlijte ravnomerno po kalupu gde su vam orasi.
Sada uključite rernu da se greje na 150 stepeni. Poravnan kolač ubacite da se peče u rerni 15-20 minuta. Dok se biskvit peče pripremite krem. Sipajte 7 žumanaca, 6 kašika šećera, 2 kesice vanilinog šećera i 3 kašike mleka i to prokuvajte na ringli. Pošto izmutite mikserom 250 g putera, ubacite krem koji ste pripremili u to, ali ne zaboravite da pripremljeni krem pre mešanja ohladite. Biskvitnu koru koju ispečete u rerni takođe ohladite, pa nastavite sa pripremanjem.
Ovaj kolač se i zove "naopaki" ili “obrnuti”, zato što ga za početak sa sve pek-papirom izvadite na sto, a potom ga na poslužavniku okrenite, tako da orasi dođu gore, a biskvitni deo dole. Preko oraha stavite 250 g nutele. Nutelom poravnati kolač. Kuvani krem koji se prohladio staviti preko sloja nutele. Poravnajte krem pa narendajte belu ili crnu čokladu, po želji. Kolač potom odložite u frižider kako bi se preko noći stegao, pa ga sutradan secite.
Uživajte!
Komentari (0)