Slatkiši

NEODOLJIVO DOBAR: Džem od ŠIPKA kao iz bakinog lonca

Priprema ove poslastice zahteva malo strpljenja, naročito kod čišćenja plodova, ali trud se višestruko isplati.

Slika Autora
bySrećna Republika

19.09.2025 14:30

NEODOLJIVO DOBAR: Džem od ŠIPKA kao iz bakinog lonca
shutterstock.com/Piotr Krzeslak

Džem od šipka je prava mala riznica ukusa i zdravlja. Njegova karakteristična kiselkastost i intenzivan voćni miris osvajaju na prvi zalogaj, bilo da ga mazate na sveže palačinke ili kroasane. Priprema ovog džema zahteva malo strpljenja, naročito kod čišćenja plodova, ali trud se višestruko isplati jer ništa ne može da zameni domaću aromu i prirodnu slatkoću ovog tradicionalnog specijaliteta.

Uz nekoliko jednostavnih koraka, možete da napravite ukusan džem koji će odlično poslužiti kao namaz za poslastice tokom zimskih dana. 

Sastojci:

  • 2 kg zrelih plodova šipka
  • 1,5 kg šećera
  • 1 l vode
  • sok od 1 limuna

Priprema:

Operite plodove, odstranite peteljke i crne vrhove. Rasecite ih na pola i kašikom ili rukom odstranite semenke i dlačice (ovo je najzahtevniji deo posla). Kuvanje: Očišćene plodove stavite u šerpu, dodajte vodu i kuvajte dok ne omekšaju (oko 30 minuta).
Skuvane plodove propasirajte kroz sito ili blenderom pretvorite u glatki pire. Dobijeni pire izmerite i na svaki kilogram dodajte oko 750 g šećera. Vratite na šporet, dodajte sok od limuna i kuvajte na tihoj vatri uz povremeno mešanje dok se ne zgusne (oko 40 do 60 minuta).
Vruć džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih i okrenite naopako da se vakumiraju.

Saveti: Ako volite mekšu teksturu, možete dodati malo vanile ili cimeta pred kraj kuvanja.

Mnoge domaćice, traže jednostavniju alternativu u pripremi džema od svežeg šipka, posebno zbog mukotrpnog čišćenja sitnih semenki. Dobar vest je što možete kupiti već gotovu kašu od šipka na pijaci ili u prodavnici, i to po vrlo povoljnim cenama.

Dovoljno je da je prokuvate sa šećerom dok se ne zgusne. Budući da se pravi od već proceđenog šipka, ovaj džem ima potpuno glatku teksturu i  više liči na marmeladu, jer u njemu nema komadića voća.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)