Slatkiši

DŽEM OD KAJSIJA SA SAMO DVA SASTOJKA: Sada je pravo vreme za pravljenje poslastice u kojoj ćete uživati tokom hladnijih dana

Srećna Republika predlaže vam da ove voćke iskoristite na najbolji način i uživate u njihovom ukusu i posle leta.

11.08.2023 08:00

DŽEM OD KAJSIJA SA SAMO DVA SASTOJKA: Sada je pravo vreme za pravljenje poslastice u kojoj ćete uživati tokom hladnijih dana
shutterstock.com

Leto je doba godine kada voća ima u izobilju, a prave domaćice znaju da je upravo ovo vreme idealno da se ostave poslastice kojima ćemo se radovati i tokom jeseni i zime. Srećna Republika predlaže vam da iskoristite kajsije i pipremite džem. Mnogi se slažu da kupovni džem nije ni blizu poređenja sa domaćim. Neće vam oduzeti ni suviše vremena, dok su vam potrebna samo dva sastojka.

Sastojci:

  • 2 kg očišćenih, zrelih kajsija ili oko 2,5 kg celih
  • 1,5 kg šećera 

Priprema:

Kajsije oprati i očistiti, odstraniti delove koji su počeli da tamne. Iseći svaku polutku na 2-3 dela. Odmeriti 2 kg i sipati u široku šerpu, poželjno bi bilo da ima deblje dno. Zapamtiti otprilike visinu koju kajsije u šerpi ispunjavaju pa umešajte šećer. Ostaviti malo da kajsije puste sok.

Uključiti ringlu na maksimum pa stavite šerpu na nju. Kad krene izbijanje pene, ringlu smanjite na srednju vatru, i kuvati uz povremeno mešanje oko pola sata. Penu skidati kašikom ili uz pomoć cediljke. Potom ringlu smanjite na minimum. Kuvati uz povremeno mešanje, imajte u vidu da ne sme ništa da se lepi po dnu. U poslednjih pola sata treba mešati na svakih par minuta, dok zapremina džema u šerpi ne opadne približno na onu koju je na početku zauzimalo voće bez šećera. Okvirno ukupno vreme kuvanja bi trebalo da bude manje od dva sata.

Oprane tegle sterilisati u rerni ugrejanoj na 100-120°C, što treba učiniti tokom poslednjih sat vremena kuvanja džema. Zatim džem sipati u tegle, pa tegle vratiti u rernu na još pola sata. Ovo se radi da bi se gornja površina džema blago sasušila i uhvatila koricu, a sve u cilju boljeg održavanja džema kasnije.


Drugi način je da se tegle sterilišu, a poklopci temeljno alkoholom prebrišu i odmah nakon punjenja tegle treba zatvoriti, prevrnuti naopako i tako ostaviti 10-15 minuta pa ponovo okrenuti u osnovni položaj. Tako džem bude dobro "zaptiven" i neće se pokvariti. Kad se malo ohlade, tegle zatvarati celofanom preko koga treba zavrnuti poklopac. Po mogućstvu, džem čuvati na što hladnijem mestu.

Od ove mere dobije se oko 2-3 tegle džema od kajsija.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)