Musaka je jedno od omiljenih domaćih jela. Generacije su odrastale na njoj. Može se praviti na različite načine, ali osnova je mleveno meso i krompir. Kako su Vojvođani poznati po brojnim specijalitetima koji su izašli iz njihove kuhinje, tako su osmislili i modifikovali ovo popularno jelo.
Srećna Republika donosi vam recept za vojvođansku musaku koju ćete obožavati.
Sastojci:
- 3 veća krompira
- 300 gr mešanog mlevenog mesa
- 4-5 pečenih paprika
- 2 cela jaja
- 1 glavica crnog luka
- 2 dl mleka
- 1 dl jogurta
- 1-2 češnja belog luka
- Nekoliko kašika ulja
- So, biber, al. slatka ili tucana paprika, suvi začin i peršunov list
Priprema:
Isecite krompir na kolutove i kuvajte ga u slanoj vodi 15 minuta od početka vrenja. U tiganju zagrejte malo ulja, dodajte iseckan luk pa dinstajte na slaboj vatri dok ne omekša. Dodajte 300 g mlevenog mesa.
Priprema preliva: U posebnoj posudi pomešajte jogurt, 2 dl mleka i 1 suve začine. Sve dobro promešajte.
Složite musaku: U podmazanu vatrosalnu činiju poređajte red krompira, a zatim polovinu mesa. Preko stavite red pečene paprike, oko pola od ukupne količine, pa onda preliti polovinom fila. Ponovite ređanje još jednom.
Pečenje musake: Pokrijte posudu ili tepsiju folijom pa stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite još desetak minuta dok sir ne poprimi zaltnu boju. Musaka ostaje vrela jako dugo, baš kao i vatrostalna posuda, tako da pazite prste. Služi se kao glavno jelo, a hladna može i kao predjelo.
Prijatno!
Komentari (0)