Jela sa mesom

VOJVOĐANSKA MUSAKA SA POSEBNIM SASTOJKOM: Recept za nedeljni ručak koji će oduševiti celu porodicu (FOTO)

Brzo se pravi, još brže smaže.

29.10.2023 07:02

VOJVOĐANSKA MUSAKA SA POSEBNIM SASTOJKOM: Recept za nedeljni ručak koji će oduševiti celu porodicu (FOTO)
shutterstock.com

Musaka je jedno od omiljenih domaćih jela. Generacije su odrastale na njoj. Može se praviti na različite načine, ali osnova je mleveno meso i krompir. Kako su Vojvođani poznati po brojnim specijalitetima koji su izašli iz njihove kuhinje, tako su osmislili i modifikovali ovo popularno jelo.

Srećna Republika donosi vam recept za vojvođansku musaku koju ćete obožavati.

 

Sastojci:

  • 3 veća krompira
  •  300 gr mešanog mlevenog mesa
  •  4-5 pečenih paprika
  • 2 cela jaja
  •  1 glavica crnog luka
  • 2 dl mleka
  •  1 dl jogurta
  •  1-2 češnja belog luka
  • Nekoliko kašika ulja
  • So, biber, al. slatka ili tucana paprika, suvi začin i peršunov list

 

Priprema:

Isecite krompir na kolutove i kuvajte ga u slanoj vodi 15 minuta od početka vrenja. U tiganju zagrejte malo ulja, dodajte iseckan luk pa dinstajte na slaboj vatri dok ne omekša. Dodajte 300 g mlevenog mesa.
 Priprema preliva: U posebnoj posudi pomešajte jogurt, 2 dl mleka i 1 suve začine. Sve dobro promešajte.

Složite musaku: U podmazanu vatrosalnu činiju poređajte red krompira, a zatim polovinu mesa. Preko stavite red pečene paprike, oko pola od ukupne količine, pa onda preliti polovinom fila. Ponovite ređanje još jednom.

 Pečenje musake: Pokrijte posudu ili tepsiju folijom pa stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite još desetak minuta dok sir ne poprimi zaltnu boju. Musaka ostaje vrela jako dugo, baš kao i vatrostalna posuda, tako da pazite prste. Služi se kao glavno jelo, a hladna može i kao predjelo.

Prijatno!

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)