Tetka Saveta

DA LI ZNATE KADA SE KORISTI ZAPRŠKA: Kuvari upozoravaju da mnoge domaćice prave istu grešku, evo kako da to izbegnete!

Mnogi ne zanju da je potrebno barem 20 minuta da se ovaj dodatak dobro ukuva i sjedini sa jelom.

24.10.2023 17:01

DA LI ZNATE KADA SE KORISTI ZAPRŠKA: Kuvari upozoravaju da mnoge domaćice prave istu grešku, evo kako da to izbegnete!
shutterstock.com

Naše bake i mame gotova sva kuvana jela su pravila sa zaprškom. Ovaj dodatak se koristio kako bi se jelo zgusnulo ali i dobilo specifičnu aromu. Poslednjih godina zaprška se našla na lošem glasu, ali postoje jela koja ne mogu bez zaprške. Jedno od njih je pasulj ili riblja čorba koji, istina za volju može da se pripreme bez ovog dodatka, ali im je ukus potpuno drugačiji sa i bez zaprške. 

Foto: Shutterstock

Nema dobrog i ukusnog pasulja bez zaprške

Kako se priprema?

Kako su objasnili profesionalni kuvari većina domaćica pravi istu grešku i zapršku dodaje na kraju jela. Prema njihovim rečima potrebno je minimum 20 minuta da se zaprška dobro ukuva i sjedini sa jelom, u protivnom dobićete masan gornji sloj crveni od paprike koji niko ne voli.

Zaprška se pravi od iste količine brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa alevom parikom koristi ulje ili svinjska mast. Količina zaprške zavisi od količine jela, najčešće je potrebno jedna do dve kašike ovog sastojka za lonac od recimo 2 litre kuvanog jela.

U pasulj zapršku možete dodati već na početku kuvanja kad izbije prvi ključ kako bi se dobro sjedinila i dala specifičan ukus pasulju. Samo vodite računa da jelo koje ste zapržili ne sme da se kuva na jakoj vatri jer će se brašno uhvatiti za dno što može dovesti do zagorevanja kompletnog jela.

Evo kako se pravi zapriška:

Sastojci:

  • 1-2 supene kašike ulja
  • 1 supena kašika brašna
  • 2 kašičice  aleve paprike

Priprema:

Na umerenoj vatri zagrejte ulje, dodajte brašno i malo propržite koliko samo da porumeni. Dodajte alevu papriku, sve izmešajte i sipajte malo tople vode da se dobro razredi i da nema grudvica, pa sve dodajte u pasulj koji se kuva. Sve dobro promešajte i ostavite da se dobro ukuva u jelo.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)