Jela sa mesom

U PONEDELJAK POČINJE USKRŠNJI POST: Recept za najukusniju riblju čorbu koju ste ikad probali

Riblja čorba će biti ukusnija ukoliko koristite više vrsta ribe, a prema brojnim receptima u nju ide i ikra pa je stavite ukoliko želite.

26.02.2023 08:01

U PONEDELJAK POČINJE USKRŠNJI POST: Recept za najukusniju riblju čorbu koju ste ikad probali
shutterstock.com

U ponedeljak 27. februara počinje veliki Uskršnji post koji traje do 15. aprila kad će pravoslavni vernici proslaviti Vaskrs. Post je vreme kad se vernici uzdržavaju od mrsne hrane (meso, jaja, mleko, sir) loših misli i rđavih dela, pripremajući se za Vaskrsenje gospodnje.

Kako naglašavaju sveštenici, uzdržavanje od određene vrste hrane ništa ne znači ukoliko se ljudi ne pridržavaju ostalih hrišćanskih vrlina, jer je post usko povezan sa svim segmentima života. Tokom posta neizostavni deo svake trpeze je riblja čorba koja bi trebalo da bude malo ljutkasta i najčešće se pravi od nekoliko vrsta ribe. Naše bake u riblju čorbu su obavezno dodavale delove glave i ikru kako bi bila još ukusnija, međutim, recepti se razlikuju od kraja do kraja. 

Srećna republika vam donosi recept za najukusniju, pikantnu riblju čorbu koju ste ikad probali. 

Sastojci:

  • 700-800 g ribe (što više vrsta to bolja čorba)
  • 1 praziluk
  • 3 glavice crnog luka
  •  5 do 6 komada šargarepe
  • koren peršuna
  • koren paškanata
  • pola glavice belog luka
  • 10 zrna bibera
  • 3 lista lovorovog lista
  • pola šoljice ulja
  • kesica začina za riblju čorbu (može se kupiti u svakom marketu)
  • so, vegeta, ljuta tucana parika po ukusu  
  • malo peršuna

Priprema:

Skuvajte ribu u običnoj vodi tek toliko da omekša kako biste je lakše očistili od kostiju. Vodu u kojoj se kuvala riba procedite kroz gusto sito ili gazu i sačuvajte za kasnije. U loncu na ulju proprižite sitno iseckan praziluk i crni luk, dodajte seckanu šargarepu, pa tek kad se izdinsta dodajte sitno seckani beli luk. Sipajte proceđenu vodu u kojoj se kuvala riba, dodajte biber, peršun i paškanat (u komadu da biste kasnije mogli da ih izvadite) usitnjenju ribu i ikru, biber, lovorov list, vegetu i so po ukusu. Razmutite začin za riblju robu pa i to sipajte u lonac. Čorbu kuvajte na tihoj vatri dok se ne ukuva i ne postane gusta. Probajte da li je potrebno još posoliti ili dodati malo ljute tucane paprike. Kad je čorba gotova pospite odozgo malo peršuna.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)