Budući da je vreme posta, riba je česta na trpezi. Takođe, i svi oni koji ne poste vole da uživaju u ukusima te izuzetno hranljive i zdrave namirnice koja predstavlja najbolji prirodni izvor vitamina. Srećna Republika vam predlaže da se opredelite za lososa ukoliko ste u nedoumici koju ribu da spremate.
Sastojci:
- 4 fileta lososa (po 125g) ili jedan veći komad
- kašika maslinovog ulja
- 1/3 kašičice soli
- biber
- začin po želji
Priprema:
Ukoliko koristite zaleđenog lososa ostavite ga da se otopi u frižideru ili, ako žurite, možete to učiniti potapanjem ribe u činiju s hladnom vodom. Opcija je da se iskoristi i mikrotalasna pećnica, ali pazite da ne počne da se peče s krajeva.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Po izboru možete koristiti pleh obložen papirom za pečenje ili posude od livenog gvožđa. U posudu stavite ulje, položite lososa, pospite solju, biberom i začinima po želji i prstima pažljivo i ravnomerno utrljajte začine u ulje tako da premaz bude ravnomerno raspoređen po celoj površini ribe. Pecite oko 15 minuta, a ono što je važno jeste da lososa nikako ne ostavljate u rerni dok ne postavite obrok jer će u tom slučaju postati suv. Posudu nakon vađenja iz rerne odmah pokrijte na nekoliko minuta.
Najčešći prilog uz ovu vrstu mesa jeste kuvani krompir, ali može biti i bilo šta drugo po vašoj želji.
Uživajte!
Komentari (0)