Pasulj je neizostavno jelo na trpezama širom Srbije. Može se praviti na različite načine, a skoro svaki kraj naše zemlje ima neki svoj poseban recept. Ipak, među omiljenima je čorbast pasulj sa kobasicom koji svi rado jedu.
Srećna Republika donosi vam kafanski recept za čorbast pasulj sa kobasicom.
Sastojci:
- 500 gr pasulja ( sorte po želji )
- 300 – 400 gr kobasica
- 2 glavice crnog luka srednje veličine
- 5, 6 čena belog luka
- 2 veća sveža paradajza ili 300 ml soka od paradajza
- 1 sveža paprika
- 1 kašika brašna
- malo aleve paprike
- so
- biber
- suvi začin
- ulje
- peršunov list ( svež ili osušen )
Priprema:
Veče pre nego što želite da spremate domaći čorbast pasulj sa kobasicama, pasulj otrebite, operite u nekoliko voda, pa potopite u šerpu da ogrezne u vodi. Sutradan dodajte vode, ukoliko je pasulj upio. Pasulj ostavite da provri. Zatim tu vodu prospite i isperite pasulj.
Iseckajte na sitno crni i beli luk. Kobasicu iseckajte na deblje kolutove. Zagrejte ulje, ali nemojte stavljati baš puno ulja, jer će i kobasice pustiti, naročito ako ste odabrali one koje su malo masnije. Na zagrejanom ulju kratko propržite prvo iseckane kobasice, ali vodite računa da ne zagore. Zatim dodjate iseckan crni i beli luk i sve zajedno kratko propržite. Dodajte brašno i alevu papriku, pa brzo promešajte. Sklonite sa vatre, pa dodajte pasulj i nalijte vodom do polovine šerpe, otprilike. Vratite šerpu na ringlu umerene jačine i ostavite da provri. Od trenutka kada provri, da bi zaista bio najbolji domaći čorbast pasulj sa kobasicama treba sigurno da krčka sat vremena, a po potrebi i duže. Ukoliko ste odlučili da dodate i papriku, nju možete staviti sada da se kuva zajedno sa svim sastojcima.
Nakon otprilike pola sata kuvanja dodajte iseckan paradajz ili sipajte so od paradjza. Dodjate vode do željene količine i začinite po ukusu. Kada je domaći čorbast pasulj sa kobasicama kuvan pospite ga sitno iseckanim peršunovim listom, svežim ili osušenim.
Komentari (0)