Iako će vam na pomen nekadašnje hrane koje smo jeli kao klinci, mnogi reći kako je to bila "sirotinjska hrana", činjenica je da su ljudi tada bili zdraviji i srećniji. Naši preci odrastali su na najjednostavnijim jelima i opet su bili zdraviji. Hrana koja je bila zaustupljena u jelovniku kada smo bili deca bila je nešto što je nas ispunjavalo i dovoljno nahranilo za celodnevnu igru. Naše mame i bake su pripremale obroke za porodicu koji finansijski nisu bili zahtevni, a dovoljna im je bila mašta i malo eksperimentisanja.
Neka su jela potpuno zaboravljena dok se druga i dalje pripremaju, naročito maloj deci i bebama kada majke izbegavaju prerađene i industrijske namirnice.
Popara
Popara vodi poreklo još iz srednjeg veka, a smatra se jednim od najstarijih i najoriginalnijih srpskih jela. Priprema se lako i to seckanjem hleba na kockice koje se dodaju u vrelu vodu u koju je prethodno dodata mast ili ulje. Kuva se dok se ne dobije gusta masa a unutra se može dodati sir ili kajmak i malo začina.
Trošenica
Ovo jelo su nekada na jugu Srbije jeli uglavnom stariji ljudi ali spremalo se i kao lagani obrok od bukvalno dva sastojka. Ukoliko ste ga spremali kao zaslađeni obrok za dete onda se u tanjir potapao hleb sa mlekom (po želji hladno ili toplo) i dodavalo se malo šećera. Oni koji su se odlučivali za slaniji doručak ili večeru, potapli su hleb sa jogurtom.
Kriška hleba namazana mašću i alevom paprikom
Deca su nekada znala da prekrate i naprave pauzu u igri otrčavši kući po topao ispečen hleb koji su bake spremile i koji je bio premazan mašću i alevom paprikom ili vegetom. Tako su odrastala deca tokom sedamdesetih godina i to je bio doručak ili užina koja ih je činila najsrećnijim.
Flekice sa kupusom
Nezaboravne flekice sa kupusom je jelo koje mnoge podseća na detinjstvo i mogli biste da ga jedete svaki dan. Često smo ga viđali na našem stolu naročito kada smo boravili kod bake, jer ga je sa zadovoljstvom spremala. Jelo nije zahtevalo posebne troškove, a glavni sastojak mu je izrazito hranljiv kupus pun vitamina C. Poznato starinsko jelo pravilo se začas i to na sledeći način:
Sastojci:
- pola glavice kiselog kupusa ribanca
- 250 g gotovih flekica
- biber u zrnu
- ulje
Jelo se priprema jednostavno i to tako što se na laganoj vatri na ulju proprži sitno seckani kiseli ribanac uz često mešanje. U kupus dodati biber. Na drugoj strani skuvati flekice osediti ih i isprati a onda dodati kupusu i pomešati sve zajedno.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)