Jela sa mesom

ZAPEČENA, MASNA I NEODOLJIVA: Popara vrhunskog šefa Filipa Ćirića je sve što želite da pojedete! (VIDEO)

Gotova za manje od 15 minuta, ova verzija jela sa slaninom, sirom i starim hlebom topi se u ustima!

Slika Autora
byIva Milenković

07.08.2025 08:01

ZAPEČENA, MASNA I NEODOLJIVA: Popara vrhunskog šefa Filipa Ćirića je sve što želite da pojedete! (VIDEO)
Wikimedia/Чакаровска, Antonio Ahel/ATAImages

Poznati kuvar Filip Ćirić ponovo je oduševio korisnike TikTok-a, ovog puta jednostavnim, ali genijalno ukusnim receptom za poparu kakvu sigurno niste probali. Sve je gotovo za manje od 15 minuta, a ključni sastojak je slanina!

Ako mislite da je popara samo nešto na brzinu što se pravi od hleba i mleka, vreme je da promenite mišljenje. Filip Ćirić, poznat po jednostavnim receptima koji osvajaju svačija nepca, podelio je svoj način pripreme ove tradicionalne poslastice, a korisnici ove društvene mreže ne prestaju da komentarišu koliko im je zazvonila nostalgija i stomak!

Sastojci:

  • 1 stari, suvi hleb 
  • 200g slanine 
  • 150g ovčijeg masnog sira
  • malo mleka
  • maslinovo ulje
  • biber po ukusu

Priprema:

Isecite stari hleb na sitne kockice, idealno je da budu suve i čvrste, poput krutona. Slaninu očistite od kožice i iseckajte je na sitne kockice.

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte slaninu. Pržite je dok ne postane zlatna i hrskava. Kada je gotova, izvadite je iz tiganja, ali ostavite mast u kojoj se pržila, ona će dati poseban ukus hlebu.

U istu masnoću ubacite kockice hleba i propržite ih nekoliko minuta dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Povremeno ih promešajte kako bi se ravnomerno ispržile.

Dok se hleb prži, uključite rernu da se ugreje na visoku temperaturu (200–220°C), jer će jelo biti zapečeno u nastavku.

Shutterstock

Popara je staro tradicionalno jelo koje svi obožavaju

Prženi hleb prebacite u vatrostalnu posudu. Prelijte ga mlekom u količini koja će ga samo blago natopiti, ne previše da ne postane kašast. Pospite bogato izmrvljenim ovčijim sirom i pobiberite po ukusu. Sve lagano promešajte.

Stavite posudu u zagrejanu rernu i pecite nekoliko minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije blago zapečenu koricu. Kada izvadite iz rerne, preko vruće popare pospite prethodno pržene kockice slanine. Poslužite toplo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Ciric (@ciricfilip)

Jednostavno, brzo, nostalgično i brutalno ukusno, ovakva popara je dokaz da i najjednostavnija jela mogu postati pravo remek delo kada ih pravi neko sa znanjem i strašću. Ako do sada niste obožavali poparu, nakon ovog recepta, verovatno hoćete.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)