Jela sa mesom

RECEPT ZA PRAVE DOMAĆE KOBASICE! Možete ih napraviti kod kuće, a mi vam otkrivamo kako!

Umesto mašine za punjenje creva može da posluži špric za kolače, a creva kupite kod mesara.

03.02.2023 08:01

RECEPT ZA PRAVE DOMAĆE KOBASICE! Možete ih napraviti kod kuće, a mi vam otkrivamo kako!
shutterstock.com

Domaće kobasice uvek su najbolji izbor jer ćete tačno znati šta jedete. Kako otkrivaju mesari, najukusnije kobasice prave se od kombinacije svinjskog i junećeg mesa. Iako se čini da je taj specijalitet teško napraviti u svom domu, zapravo je veoma jednostavno.

Umesto mašine za punjenje creva mesom može da posluži špric za kolače koji gotovo svaka domaćica ima u kući. Crevo za punjenje možete kupiti u mesari.

Mi vam nudimo osnovni recept, a vi možete da kombinujete sa začinima i ukusima po sopstvenoj želji. Od ponuđenih sastojaka dobićete oko 10 kg svežih kobasica tako da i meru možete da prilagođavate kako vam odgovara. Možete ih čuvati u zamrzivaču i po potrebi odlediti i pripremiti. 

Srećna republika vam donosi recept za kobasice koje možete napraviti kod kuće. 

Sastojci:

  • 6 kg mlevenog svinjskog mesa od plećke 
  • 2 kg mlevene junetine od vrata 
  • kilogram mlevene slanine bez kožice 
  • 200 g soli (oko 20 g soli po 1kg mesa)
  • 100 g slatke crvene paprike
  • 50 g ljute paprike (ako volite ljute kobasice, a ako ne volite onda stavite 150 gr slatke paprike) 
  • 100 g belog luka
  • 50 g belog mlevenog bibera

Priprema:

Ako nemate u kući mašinu za mlevenje mesa kupite u prodavnici ili mesari mleveno meso. Beli luk očistite i iseckajte ga što sitnije ili ga izgnječite u presi. U mleveno meso dodajte začine i so, a potom smesu mesite rukama kao kad mesite testo za hleb. Važno je da se svi sastojci dobro sjedine, a masa bude kompaktna. U špric za kolače sipajte meso i napunite crevo.

Kada napunite crevo, krenete od početka. Uzmete u ruku dužinu kobasice koju želite, pritegnete oba kraja i vrtite kao vijaču, tako redom dok god ima napunjenog creva. Crevo na početku i na kraju vežite u čvor. Zbog nesavršenosti punjenja može se dogoditi da zaostane vazduha u crevima, ali je dovoljno samo da probušite iglom crevo na tim mestima. Ovako pripremljene kobasice možete dva do tri dana dimiti u pušnici ili ih pripremati sveže, a ostatak čuvajte u zamrzivaču.

Prijatno!  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)