Podvarak je jedno od omiljenijih tradicionalnih srpskih jela koje se najčešće priprema od kiselog kupusa. Međutim, na selu ovaj specijalitet se priprema i od slatkog odnosno presnog kupusa.
Postoje brojni recepti za pripremu ovog gurmanskog užitka, a posebno je na ceni recept kako podvarak od slatkog kupsa pripremaju žene na selu. Naravno, podvarak ne bi bio to što jeste da se u njega ne stavlja sušena rebra koje daju poseban šmek ovom gurmanskom užitku.
Srećna republika vam poklanja najbolji recept za podvarak od slatkog kupusa koji je toliko ukusan da će se tražiti tanjir više.
Sastojci:
- 2 kg isečenog kupusa
- 2 kašike svinjske masti
- glavica belog luka
- kašika soli
- kašika bibera
- 1500 ml vode
- 500 g suve kosti
- 300-400 g suvih rebara
- 2 kašike aleve paprike
- 2 sveže ljute paprike
- lovorov list (po ukusu)
Priprema:
Očistite glavicu kupusa isecite ga sitno i narendajte poput jabuka. Mašću namažite dno šerpe i sa strane a onda uzmite suve kosti i skuvajte ih u dve litre vode da na kraju ostane litar i po. Neka se kuvaju do 15 minuta. Kosti stavite na dno šerpe a onda stavite kupus, mast, alevu papriku i so. Sve dobro promešajte pa prelijte supom od kostiju. Sve to dinstajte na srednjoj vatri dok se voda na smenji za dve trećine i mešajte po potrebi. Na kraju dodajte biber, čenove belog luka poređajte rebra i ljutu papriku.
Stavite jelo u rernu da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Po ukusu dodajte još malo soli i lovorov list. Kada se dobro zapeče izvadite iz rerne da se hladi.
Komentari (0)