Jela bez mesa

SELJAČKA PROJA OD KUKURUZNOG BRAŠNA: Pravi se od samo 3 sastojka, savršena uz sarmu za slavsku trpezu!

Poklanjamo vam tradicionalan recept naših baka.

07.11.2023 08:00

SELJAČKA PROJA OD KUKURUZNOG BRAŠNA: Pravi se od samo 3 sastojka, savršena uz sarmu za slavsku trpezu!
shutterstock.com

U Srbiji je počelo vreme slava i već koliko sutra, 8. novembra, Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Mitrovdan, odnosno praznik posvećen Dimitriju Solunskom. Iako se slavski običaji često razliku od kraja do kraja Srbije, slavska trpeza je obavezna gde god da živite.

A nezaobilazni deo slavske trpeze su sarma i pečenje. A sarma ne ide bez proje. Prava seljačka proja koju su pravile naše bake i koja je često bila jedini hleb naših predaka i danas je obavezan slavske trpeze, najčešće se jede uz sarmu, mada ima i onih koji vole da je jedu i uz pečenje. Priprema se od samo tri sastojka - kukuruznog brašna, vode i soli, malo je tvrđa i ima specifičan ukus.

Srećna republika vam poklanja tradicionalan recept za pravu seljačku proju od kukuruznog brašna.

Sastojci:

Priprema:

U brašno sipajte kašičicu soli, pa dodajte mlaku vodu. Pojedine domaćice sipaju i pola praška za pecivo, što je već stvar ličnog izbora, zato što tradicionalna proja mora da bude malo tvrđa. Umutite masu koja treba da bude gušća od testa za palačinke. Sve dobro izmešajte varjačom, sipajte u podmazanu tepsiju i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 230 stepeni  oko 15-20 minuta, odnosno dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica. Ispečenu proju ovlaš poprskajte vodom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi. Tek kad se potpuno ohladi isecite je na kocke ili trouglove i služite umesto hleba uz slavsku sarmu. Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)