Jela bez mesa

POSNI SLAVSKI KOLAČ: Budite ponosni na svoje umeće!

Srećna Republika donosi vam recept za vreme posnih slava, uživajte.

31.10.2023 07:00

POSNI SLAVSKI KOLAČ: Budite ponosni na svoje umeće!
Foto: Shutterstock

U jeku predstojeći slava više ne morate da trčite u prodavnicu kako biste poručili slavski kolač, već možete da ga napravite i sami. Trebaće vam možda malo vremena, ali uz recept Srećne Republike veoma su male šanse da vam on ne uspe. Odnesite ponosno u crkvu kolač koji ste sami umesili. Ukoliko vam je slava posna, nema problema, imamo rešenje i za to. Predstavljamo vam recept za posni slavski kolač.

Sastojci:

  • 100 ml ulja
  • kašičica i po soli
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kesice suvog kvasca
  • 750 g brašna
  • 400 ml tople vode

Testo za ukrase:

  • 100 g brašna
  • 15 g soli
  • 20 g gustina
  • 70 ml hladne vode

Premaz:

Priprema:

Pripremite kalup veličine 22 cm,  najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir. U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca pa promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta.

Od nadošlog testa uzmite trećinu. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite ga, a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih. Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 stepeni oko 50 minuta.

Nakon tog vremena, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše.

Za premaz sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase.

Srećna slava!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)