U jeku predstojeći slava više ne morate da trčite u prodavnicu kako biste poručili slavski kolač, već možete da ga napravite i sami. Trebaće vam možda malo vremena, ali uz recept Srećne Republike veoma su male šanse da vam on ne uspe. Odnesite ponosno u crkvu kolač koji ste sami umesili. Ukoliko vam je slava posna, nema problema, imamo rešenje i za to. Predstavljamo vam recept za posni slavski kolač.
Sastojci:
- 100 ml ulja
- kašičica i po soli
- 4 kašičice šećera
- 2 kesice suvog kvasca
- 750 g brašna
- 400 ml tople vode
Testo za ukrase:
- 100 g brašna
- 15 g soli
- 20 g gustina
- 70 ml hladne vode
Premaz:
- 25 g brašna
- 60 ml vode
Priprema:
Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir. U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca pa promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta.
Od nadošlog testa uzmite trećinu. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite ga, a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih. Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 stepeni oko 50 minuta.
Nakon tog vremena, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše.
Za premaz sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.
Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase.
Komentari (0)