Jela bez mesa

SLAVSKI KOLAČ KOJI ĆETE UVEK RADO PRAVITI: Uz malo ljubavi, vremena i umeća nadmašićete i svoje mame! (FOTO)

Srećna Republika donosi vam recept bez koga je nemoguće zamisliti slavu.

26.10.2023 08:00

SLAVSKI KOLAČ KOJI ĆETE UVEK RADO PRAVITI: Uz malo ljubavi, vremena i umeća nadmašićete i svoje mame! (FOTO)
shutterstock.com

Vreme slava uveliko je počelo. Ukoliko vam se bliži krsna slava, ne morate više naručivati slavske kolače. Odvojte malo vremena za njegovu pripremu i bićete ponosni na uloženi trud. Mališani će uživati da vam pomognu u pripremanju ukrasa kojim ga možete dekorisati.

Srećna Republika predlaže vam da isprobate ovaj recept za slavski kolač.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • šolja mleka
  • šolja vode
  • 20 g sirovog kvasca
  • 3 kašike ulja
  • kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • oko 1300 g brašna

Za premazivanje testa pre dodavanja ukrasa:

Testo za ukrase:

  • 55 g brašna
  • kašika gustina
  • kašičica soli
  • 40 ml vode

Priprema:

Od svih sastojaka zamesiti srednje tvrdo testo. Možete odstupiti od navedene količine brašna. Ukoliko vam se čini da je potrebno još brašna, slobodno ga dodajte. Što bolje mesite testo, nakon što je navlaženo, manje su šanse da će kolač popucati tokom pečenja.

Umešeno testo podeliti na 7 loptica, s tim da 6 manjih jednakih i jedna veća. Odvojite malo testa i za pletenicu. Veću pogaču stavite na sredinu pleha, a ostale oko nje. Kolač premažite umućenim jajetom, stavite pletenicu i poređajte ukrase.

Za ukrase pomešajte brašno, gustin, so i umesite testo, trebalo bi ga ostaviti da odstoje bar 10 minuta u kesi. Posle toga oblikujte ukrase po želji.

Pecite na 200 stepeni u rerni.

Srećna slava!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)