Slatkiši

EVO KAKO DA NAPRAVITE SOČNU BAKLAVU SA MEDOM I ORASIMA: Grčki recept za tradicionalnu poslasticu (FOTO)

Neki kažu da je bolja od turske.

10.11.2023 07:01

EVO KAKO DA NAPRAVITE SOČNU BAKLAVU SA MEDOM I ORASIMA: Grčki recept za tradicionalnu poslasticu (FOTO)
shutterstock.com

Baklava je godinama unazad pronašla svoje mesto na trpezama širom Srbije. Razlika između turske i grčke verzije baklave je u tome što grčka baklava koristi med, orahe i cimet, dok turska baklava koristi šećerni sirup, pistaće i limunov sok bez dodavanja začina ili drugih aroma. Koju god da odaberete, nećete pogrešiti. 

Srećna Republika donosi vam recept za tradicionalnu grčku baklavu sa orasima i medom u kojoj ćete uživati.

Sastojci:

Sastojci za fil

• 25–30 listova tankih kora 

• 500 g seckanih oraha (ili mešavina oraha, pistaća i badema)
• 2 kašičice cimeta u prahu
• 2 kašičice mlevenog karanfilića
• 300 g putera, rastopljenog
• neki celi karanfilić za ukras (po želji)


Sastojci za sirup

• 600 g kristal šećera 

• 400 ml vode
• 80 g meda
• korica od 1 limuna ili pomorandže
• 1 štapić cimeta

 

Priprema:

Da biste pripremili ovaj recept za grčku baklavu, započnite topljenjem putera u šerpi na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Pomoću četkice premažite dno i stranice tepsije. Za ovaj recept za baklavu trebaće vam velika tepsija približno 40 x 30 cm. Počnite tako što ćete kore ređati na dno tepsije da biste formirali osnovu. Ređajte kore jednu po jednu, vodeći računa da svaku premažete rastopljenim puterom. Za podlogu koristite oko 10-12 kora. U većoj posudi izmešajte seckane orahe, cimet i mleveni karanfilić. Pospite fil od oraha preko kora i nastavite da formirate vrh baklave. Fil prelijte ostatkom kora (10 kora), premažite svaku rastopljenim puterom i vrh baklave takođe premažite sa dovoljno putera. Možete dodati i deo nadeva između slojeva kora.

Stavite baklavu u frižider na 15 minuta da biste je lakše isekli. Izvadite iz frižidera i oštrim nožem isecite baklavu na komade (možete na rombove ili na kocke). Ako vam se sviđa ukus karanfilića, u sredinu svakog dela baklave stavite po jedan karanfilić i vrh poprskajte hladnom vodom. Stavite baklavu na donju rešetku u zagrejanu rernu na 150°C (da budu uključeni i gornji i donji grejači) i pecite oko sat i po do dva sata, dok svi slojevi ne postanu hrskavi i zlatni.

Pripremite sirup. U malu šerpu izmešajte sve sastojke za sirup (osim meda) i prokuvajte. Kuvajte oko 2 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. Skinite ga sa vatre i umešajte med. Ostavite da se sirup ohladi - možete ga staviti i u frižider. Čim je baklava gotova, polako prelivajte hladni sirup preko vruće baklave, dok se potpuno ne upije, piše Grčkainfo.

Kada se baklava potpuno ohladi i upije sirup, poslužite je.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)