Slatkiši

DOMAĆA BAKLAVA OD KOJE IDE VODA NA USTA! Gotova za samo 15 minuta!

Ako ste se uželeli orijentalnog kolača, ona je pravi izbor.

22.02.2023 08:01

DOMAĆA BAKLAVA OD KOJE IDE VODA NA USTA! Gotova za samo 15 minuta!
Srećna republika

Praznici su iza nas, ali mnogima to nije prepreka da se zaslade kad god im to prilike dozvoljavaju, pa ne moraju da čekaju posebne dane kako bi kuhinja zamirisala na neki dobar kolač. Oni koji vole slatkiše, naročito orijentalne poslastice, potvrdiće vam da nikada ne bi odbili dobru baklavu. Ako ste voljni da je napravite u kućnoj radinosti, evo najjednostavnijeg domaćeg recepta.

Sastojci:

  • kilogram kora
  • 1,5 l vode
  • 1,3 kg šećera
  • kesica vanilin šećera
  • 500 g sitno iseckanih oraha
  • oko 150 ml ulja

Priprema:

Jednu koru tanko premazati uljem, a onda na nju ređati još tri takve koje, takođe, s gornje strane premazati uljem. Po ivici kora staviti orahe u većoj količini oko 2cm, a onda krenuti sa preklapanjem tako da baklave budu širine oko 4 cm i tako ih uvijati do kraja. Jedna rolna koja je gotova stavlja se u prethodno premazan pleh, a onda uraditi isto i sa ostatkom kora koje zajedno sa orasima, namazane uljem, uvijati i ređati u pleh.

Staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni 15 minuta, a onda kad porumeni smanjiti temperaturu na 180 i peći još 40 minuta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)