Ako ne volite kafu ili čaj možda je krajnje vreme da sebi napravite salep, topli napitak koji će vas ugrejati u zimskim danima. Ne samo što je preporučljivo da se pije u ovo doba godine, pokazao se kao izuzetno rešenje za pojedine zdravstvene tegobe, poput problema sa probavom, kao i kod prehlade i kašlja. Evo kako da ga u sopstvenoj režiji pripremite.
Sastojci:
- 500 ml običnog mleka ili vode (po izboru)
- kašika salepa u prahu
- 2 kašike šećera
- mala kašika cimeta
- mala kašika mlevenih pistaća
Priprema:
U jednu šerpu sipati hladno mleko, prah od salepa i šećer , zatim staviti na šporet da prokuva. Kuvati smesu na srednjoj temperaturi a kada dva puta proključa i krene da se zgušnjava skloniti sa ringle. Tako topao salep sipati u dve veće šolje, posuti cimetom i mlevenim pistaćima, mada može i bez njega. Ukoliko volite neko drugo suvo orašasto voće može to biti i mleveni badem ili lešnik.
Komentari (0)