Ako ste u nedoumici šta biste mogli da napravite za ukućane da biste na trpezi imali jednu lepu, a zdravu poslasticu, medena pita je odličan izbor. Ona ne samo da je omiljen slatkiš mnogima, već se pravi uz nekoliko sastojaka koje sigurno imate u kući. Odličnog je ukusna i prilično je dekorativnog izgleda, a evo kako da je napravite na najjednostavniji način.
Sastojci:
Za kore:
- 40 g masti
- 2 kašike meda
- 70 g šećera
- kašičica sode bikarbone
- jaje
- 4 kašike mleka
- 400 g mekog brašna
Za fil:
- 1/2 l mleka
- 140 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 6 kašika pšeničnog griza
- pola limuna
- 250 g margarina
Glazura:
- 200 g čokolade
- 80 g margarina
Priprema:
U jednu posudu mikserom sjediniti mast, šećer, jaje, sodu, med i mleko, a zatim dodati brašno i umesiti testo. Podeliti na tri dela, a zatim svaki deo razvući tanko na kore i ispeći ih dok ne porumene.
Na drugoj strani pomešati griz i malo mleka, a ostatak mleka i šećer staviti da provri. Skuvati griz u mleku, a zatim ostaviti da se ohladi. U ohlađenu smesu umutiti margarin i malo soka od limuna.
Fil podeliti na dva dela i početi sa filovanjem kora. Kada je filovanje gotovo, ostaviti za sutradan glazuru kako bi kolač prenoćio i ohladio se.
Za glazuru otopiti čokoladu i margarin i preliti preko kolača.
Komentari (0)