Salep je fini, topli, slatki napitak, idealan za hladne zimske dane. Poreklom je izTurske, a najpre se proširio po Bliskom istoku, pa sve do Engleske i Nemačke. Salep se pravi od mlevenog korenja (osušenih lukovica) nekoliko vrsta divljih orhideja. Odličan je kao lek za stomačne tegobe, ali i kao afrodizijak.
Sastojci:
- 2 šoljice punomasnog mleka
- 2 kašičice salepa u prahu
- 2 kašičice šećera (ili prema ukusu)
- kašičica cimeta
- kašičica mlevenog pistaća
Priprema:
Mleko, salep i šećer zagrejte u posudi na laganoj vatri i kada prokuva mešajte oko 2-3 minuta dok smesa ne počne da se zgušnjava. Sipajte u šoljice i posipajte cimetom i pistaćima. Ukoliko nemate salep u prahu, najsličniju verziju napitka možete napraviti tako što ćete ga zamenite gustinom. U tom slučaju možete dodati i nekoliko kapi sirupa od vanile ili ružine vodice.
Komentari (0)