Svadbasrki kupus smatra se za jedan od domaćih specijaliteta, a smatra se da ga najviše jedu u Šumadiji. Nisu retki pojedinci koji na proslavama posle takozvanog svadbarskog kupusa bukvalno ne mogu više ni da zinu. Možda ste smatrali da postoji specijalna priprema ovog jela u restoranima i na svadbama, međutim, sama priprema je veoma jednostavna, jedino zahteva da unapred odvojite vreme za njegovo kuvanje.
Srećna Republika vam donosi provereni recept uz koji ćete se osećati u toplini doma baš kao da ste na bogatoj proslavi, a uživaćete i u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa
- 1/2 kg svinjskog mesa od plećke
- 1/2 kg junećeg mesa od buta
- 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara
- 1/2 kg suve, mesnate, slanine
- veća glavica crnog luka
- 4 veća češnja belog luka
- puna kašika masti
- kašika aleve paprike
- biber u zrnu
- lovorov list
Priprema:
Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca, šerpu u kojoj se kuva kupus, dobro prekrijte folijom.
U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati sitno iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi ređanje sastojaka. Ređajte red kupusa pa red proprženog luka sa alevom paprikom, red mesa. Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završite kupusom. Poslednji red kupusa prekriti većim listom kupusa. Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata.
Komentari (0)