Jela sa mesom

OBOŽAVALI STE GA NA SVADBAMA, VOLEĆE GA I U SVOM DOMU: Njegovo visočanstvo, svadbarski kupus!

Priprema ovog mnogima omiljenog jela je veoma laka, samo planijate da odvojite vreme za kuvanje.

26.12.2022 08:01

OBOŽAVALI STE GA NA SVADBAMA, VOLEĆE GA I U SVOM DOMU: Njegovo visočanstvo, svadbarski kupus!
shutterstock.com

Svadbasrki kupus smatra se za jedan od domaćih specijaliteta, a smatra se da ga najviše jedu u Šumadiji.  Nisu retki pojedinci koji na proslavama posle takozvanog svadbarskog kupusa bukvalno ne mogu više ni da zinu. Možda ste smatrali da postoji specijalna priprema ovog jela u restoranima i na svadbama, međutim, sama priprema je veoma jednostavna, jedino zahteva da unapred odvojite vreme za njegovo kuvanje.

Srećna Republika vam donosi provereni recept uz koji ćete se osećati u toplini doma baš kao da ste na bogatoj proslavi, a uživaćete i u svakom zalogaju.

Sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 1/2 kg svinjskog mesa od plećke
  • 1/2 kg junećeg mesa od buta
  • 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara
  • 1/2 kg suve, mesnate, slanine
  • veća glavica crnog luka
  • 4 veća češnja belog luka
  • puna kašika masti
  • kašika aleve paprike
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Priprema:

Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca, šerpu u kojoj se kuva kupus, dobro prekrijte folijom.

U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati sitno iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi ređanje sastojaka. Ređajte red kupusa pa red proprženog luka sa alevom paprikom, red mesa. Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završite kupusom. Poslednji red kupusa prekriti većim listom kupusa. Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata.

Ovaj specijalitet poslužiti uz proju. Ukoliko vam je kupus slan dovoljno, kao i meso, nema potrebe da solite jer će već sutradan upiti sve začine i biti slaniji. Međutim, ako procenite da je potrebno, poslolite po želji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)