Kada poželite pravi porodični ručak koji se sprema lako, piletina iz rerne sa povrćem je nepogrešiv izbor. Dok se peče, povrće upija sokove povrća i začina, stvarajući savršenu ravnotežu sočnosti i arome.
Ovo jelo ne zahteva mnogo truda, sve se sprema u jednom plehu, a rezultat je neodoljivo ukusan, topao i zdrav obrok koji će osvojiti celu porodicu.
Recept za sočnu piletinu uvek je poželjan u svakom domaćinstvu.
Sastojci:
- 4 pileća bataka sa karabatakom (ili pileći file po želji)
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- Maslinovo ulje
- So, biber
- Suvi začin (mediteranska mešavina ili suvi bosiljak)
- Malo limunovog soka ili senfa (po želji za marinadu)
Priprema:
U većoj činiji pomešajte tri kašike maslinovog ulja, prstohvat morske soli, malo sveže samlevenog bibera, omiljeni suvi začin i nekoliko kapi svežeg limunovog soka. Po želji možete da dodatei i malo senfa ili kašičicu meda za bogatiji ukus. Dobro promešajte da dobijete aromatičnu marinadu.
U tu mešavinu uvaljajte komade piletine tako da svaki bude ravnomerno obložen začinima. Pokrijte činiju i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi ili, još bolje, nekoliko sati u frižideru, da meso upije sve arome i postane posebno sočno.
Dok piletina odmara, pripremite povrće: oljuštite krompir i šargarepu, isecite ih na krupne komade, a papriku i crni luk na trake. Sve rasporedite u veći pleh za pečenje ili vatrostalnu posudu.
Dodajte i nekoliko celih čenova belog luka. Posolite, poprskaj maslinovim uljem i sve blago promešajte rukama da se povrće obložite uljem i začinima.
Zatim preko povrća poređajte mariniranu piletinu. Prekrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni Celzijusa.
Pecite oko 40 minuta, dok meso ne omekša, a povrće ne postane zlatno i mirisno.
Nakon toga, skinite foliju, pa vratite jelo u rernu na još 20 minuta, da piletina dobije zlatno-smeđu koricu i hrskavu površinu.
Tokom poslednjih desetak minuta možeš povremeno prelijte meso sokom koji se skupio na dnu pleha, tako će da ostane sočno i dobije bogatiji ukus.
Po želji, pred sam kraj pečenja, dodajte nekoliko grančica ruzmarina ili kolutove limuna za dodatnu svežinu i miris.
Komentari (0)