Jela sa mesom

Sočna piletina iz rerne sa povrćem - domaći ručak koji uvek uspeva

Neodoljiv mirs i ukus pečenog mesa okupiće ukućane oko stola očas posla

Slika Autora
bySrećna Republika

01.11.2025 14:01

Sočna piletina iz rerne sa povrćem - domaći ručak koji uvek uspeva
shutterstock.com/nadianb

Kada poželite pravi porodični ručak koji se sprema lako, piletina iz rerne sa povrćem je nepogrešiv izbor. Dok se peče, povrće upija sokove povrća i začina, stvarajući savršenu ravnotežu sočnosti i arome.

Ovo jelo ne zahteva mnogo truda, sve se sprema u jednom plehu, a rezultat je neodoljivo ukusan, topao i zdrav obrok koji će osvojiti celu porodicu.

Recept za sočnu piletinu uvek je poželjan u svakom domaćinstvu.

Sastojci:

  • 4 pileća bataka sa karabatakom (ili pileći file po želji)
  • 3 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • Maslinovo ulje
  • So, biber
  • Suvi začin (mediteranska mešavina ili suvi bosiljak)
  • Malo limunovog soka ili senfa (po želji za marinadu)

Priprema:

U većoj činiji pomešajte tri kašike maslinovog ulja, prstohvat morske soli, malo sveže samlevenog bibera, omiljeni suvi začin i nekoliko kapi svežeg limunovog soka. Po želji možete da dodatei i malo senfa ili kašičicu meda za bogatiji ukus. Dobro promešajte da dobijete aromatičnu marinadu.

U tu mešavinu uvaljajte komade piletine tako da svaki bude ravnomerno obložen začinima. Pokrijte činiju i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi ili, još bolje, nekoliko sati u frižideru, da meso upije sve arome i postane posebno sočno.

Dok piletina odmara, pripremite povrće: oljuštite krompir i šargarepu, isecite ih na krupne komade, a papriku i crni luk na trake. Sve rasporedite u veći pleh za pečenje ili vatrostalnu posudu.

Dodajte i nekoliko celih čenova belog luka. Posolite, poprskaj maslinovim uljem i sve blago promešajte rukama da se povrće obložite uljem i začinima.

Zatim preko povrća poređajte mariniranu piletinu. Prekrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni Celzijusa.

Pecite oko 40 minuta, dok meso ne omekša, a povrće ne postane zlatno i mirisno.

Nakon toga, skinite foliju, pa vratite jelo u rernu na još 20 minuta, da piletina dobije zlatno-smeđu koricu i hrskavu površinu.

Tokom poslednjih desetak minuta možeš povremeno prelijte meso sokom koji se skupio na dnu pleha, tako će da ostane sočno i dobije bogatiji ukus.

Po želji, pred sam kraj pečenja, dodajte nekoliko grančica ruzmarina ili kolutove limuna za dodatnu svežinu i miris.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)