Jela sa mesom

TELETINA iz rerne, ali kao ispod SAČA: Jelo koje se topi u ustima, stvoreno za uživanje

Stari specijalitet koji može da bude jednako dobar i ukusan i kada se priprema u gradu

Slika Autora
bySrećna Republika

18.10.2025 08:01

TELETINA iz rerne, ali kao ispod SAČA: Jelo  koje se topi u ustima, stvoreno za uživanje
Schutterstock/Sergii Koval

Nema ništa lepše od mirisa domaće kuhinje. Vikend je pravo vreme da se opustite, obradujete porodicu ili prijatelje i pripremite nešto posebno, bez žurbe. Ako nemate sač, ne brinite - teletina "ispod sača" može se savršeno pripremiti i u rerni, uz malo strpljenja i pravi recept.

Sočna teletina, mekan krompir i bogat miris začina dočaraće ugođaj kao da ste na selu, a zapravo ste u svom domu okruženi najmilijima. Poklanjamo vam recept za gurmansko uživanje! 

Sastojci:

  • 1 kg teletine s kostima (plećka, pauflek ili vrat)
  • 1 g krompira
  • 3 šargarepe
  • 1 crveni luk (krupno sečen)
  • 3 čena belog luka
  • Grančica ruzmarina (ili suvi)
  • Maslinovo ulje, so, biber, suvi začin po želji
  • 100 ml vode
  • Malo vina (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni stepeni Celzijusa. Meso posolite, pobiberite i natrljajte belim lukom i ruzmarinom. Možete ga blago prepeći u tiganju da dobije koricu (nije obavezno). Povrće nasecite, krompir na četvrtine, šargarepu i luk na veće komade.

U duboku vatrostalnu posudu ili pleh s poklopcem (ili alu-folijom) stavite povrće, poređajte meso preko i sve prelijte maslinovim uljem. Dodajte malo vode, poklopite (ili dobro zatvori alu-folijom), i stavite u rernu.

Prvih 30 minuta pecite 220 stepeni Celzijusa, da krene da se peče i uhvati temperatura. Zatim smanjite na 180 stepeni Celzijusa i pecite još dva do dva i po sata (poklopljeno).

Pred kraj, poslednjih pola sata, otklopite posudu da meso i krompir dobiju lepu, zapečenu koricu.

Savet za autentičan ukus: Koristi meso s kostima, daje više ukusa. Ako imate zemljanu posudu, obavezno je koristite, jer je iz nje ukus mesa još bolji.

Možete dodati i malo vina za dodatnu dubinu ukusa. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)