Jela sa mesom

ŠPAGETE BOLONJEZE: Klasično italijansko jelo koje nikad ne izlazi iz mode ni u Srbiji

Omiljeno jelo svih generacija koje uvek nestane u trenu

Slika Autora
byAna Đelić

02.10.2025 08:01

ŠPAGETE BOLONJEZE: Klasično italijansko jelo koje nikad ne izlazi iz mode ni u Srbiji
Shutterstock/Mironov Vladimir

Špagete bolonjeze jedno su od onih jela koja spajaju jednostavnost i bogatstvo ukusa. Recept vodi poreklo iz Bolonje, grada u severnoj Italiji, gde se već vekovima priprema sos od mesa, luka i paradajza. Danas je to nezaobilazno jelo u mnogim domaćinstvima, jer uz relativno malo sastojaka i vremena na stolu dobijate obrok koji će oduševiti celu porodicu.

Donosimo vam proveren recept za šest osoba, koji prati tradicionalni način pripreme.

Sastojci:

Sos bolonjeze:

  • 500 g mlevenog mesa (mešano teleće i svinjsko)
  • 4-5 glavica crnog luka
  • malo ulja
  • so, biber, origano, lovorov list i druge začine po ukusu
  • 200 ml paradajz pirea
  • malo vode
  • pakovanje tankih špageta
  • malo rendanog kačkavalja

Priprema

U tiganj stavite 2-3 kašike ulja i dodajte naseckani crni luk. Posolite luk da pusti vodu i dinstajte ga oko 20 minuta uz povremeno dodavanje po malo vode, vodeći računa da ostane beo i ne počne da se prži. Kada luk omekša, dodajte mleveno meso i sve začine. Kratko propržite, pa dodajte oko dve čaše vode. Poklopite do pola i kuvajte na tihoj vatri sat do sat i po, povremeno dolivajući vode ako je potrebno.

Na kraju dodajte paradajz pire, otvorite poklopac i kuvajte još oko 20 minuta uz često mešanje, dok se voda ne upije i ne ostane bogat sos.

Špagete skuvajte odvojeno u ključaloj vodi sa malo soli i ulja. Obično se kuvaju oko pet minuta. Nakon kuvanja odmah ih procedite i isperite hladnom vodom.

Servirajte špagete, prelijte ih sosom i pospite rendanim kačkavaljem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)