Špagete bolonjeze jedno su od onih jela koja spajaju jednostavnost i bogatstvo ukusa. Recept vodi poreklo iz Bolonje, grada u severnoj Italiji, gde se već vekovima priprema sos od mesa, luka i paradajza. Danas je to nezaobilazno jelo u mnogim domaćinstvima, jer uz relativno malo sastojaka i vremena na stolu dobijate obrok koji će oduševiti celu porodicu.
Donosimo vam proveren recept za šest osoba, koji prati tradicionalni način pripreme.
Sastojci:
Sos bolonjeze:
- 500 g mlevenog mesa (mešano teleće i svinjsko)
- 4-5 glavica crnog luka
- malo ulja
- so, biber, origano, lovorov list i druge začine po ukusu
- 200 ml paradajz pirea
- malo vode
- pakovanje tankih špageta
- malo rendanog kačkavalja
Priprema
U tiganj stavite 2-3 kašike ulja i dodajte naseckani crni luk. Posolite luk da pusti vodu i dinstajte ga oko 20 minuta uz povremeno dodavanje po malo vode, vodeći računa da ostane beo i ne počne da se prži. Kada luk omekša, dodajte mleveno meso i sve začine. Kratko propržite, pa dodajte oko dve čaše vode. Poklopite do pola i kuvajte na tihoj vatri sat do sat i po, povremeno dolivajući vode ako je potrebno.
Na kraju dodajte paradajz pire, otvorite poklopac i kuvajte još oko 20 minuta uz često mešanje, dok se voda ne upije i ne ostane bogat sos.
Špagete skuvajte odvojeno u ključaloj vodi sa malo soli i ulja. Obično se kuvaju oko pet minuta. Nakon kuvanja odmah ih procedite i isperite hladnom vodom.
Servirajte špagete, prelijte ih sosom i pospite rendanim kačkavaljem.
Komentari (0)