Jela sa mesom

Spremite špagete bolonjeze sa ovim TAJNIM sastojkom: Nećete se pokajati, a ukus će se prepričavati

Domaćice, da li ste znale za ovaj trik?

Slika Autora
byNevena Jakovljević

10.11.2025 18:01

Spremite špagete bolonjeze sa ovim TAJNIM sastojkom: Nećete se pokajati, a ukus će se prepričavati
Shutterstock/Food is Love

Špagete bolonjeze su omiljeni izbor za večeru mnogih, a postoji bezbroj varijacija kako ih pripremiti. Ovo jelo je izuzetno prilagodljivo i u njega možete dodati razno povrće, od pečurki do šargarepe i celera.

Postoji jedan sastojak koji podiže jelo na viši nivo: parmezanova kora. Kora polako oslobađa ukus tokom kuvanja, pojačavajući celokupni ukus jela.

Shutterstock/sunlight7

Parmezan daje lepši ukus jelu

Kora takođe sadrži proteine slične kolagenu koji se nežno tope, a sosu daju puniju teksturu. Ovo pomaže da se ublaži kiselost paradajza i vina, a da sos pritom ne dobije previše sirast ukus, prenosi Ekspres (Express).

Sastojci:

  • 500 g mlevene svinjetine
  • 500 g mlevene govedine
  • 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 stabljike celera, sitno iseckane
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 400 g seckanog paradajza iz konzerve
  • 200 ml crnog vina
  • 200 ml goveđe supe
  • ½ kašičice šećera
  • 2 lovorova lista
  • parmezanova kora
  • malo maslinovog ulja
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 300 g špageta
  • 1 kašika kukuruznog brašna, razblažena sa vodom

Priprema:

Počnite tako što ćete u lonac dodati svinjsko i goveđe mleveno meso, luk, šargarepu, celer, paradajz pire, seckani paradajz, crno vino, supu, šećer, lovorove listove, parmezanovu koru, kašičicu soli, dobru količinu bibera i malo maslinovog ulja.

Podesite lonac na nisku temperaturu i kuvajte 8 do 10 sati, povremeno promešajte jednom ili dva puta tokom kuvanja. Kada ostane još sat vremena, dodajte mleko.

Zatim, kada ostane još samo 30 minuta, ubacite špagete i uključite na visoku temperaturu. Kada je meso potpuno skuvano, dodajte razblaženo kukuruzno brašno i obilnu količinu maslinovog ulja. Bolonjeze će biti sjajne, sočne i ukusne.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)