Špagete bolonjeze su omiljeni izbor za večeru mnogih, a postoji bezbroj varijacija kako ih pripremiti. Ovo jelo je izuzetno prilagodljivo i u njega možete dodati razno povrće, od pečurki do šargarepe i celera.
Postoji jedan sastojak koji podiže jelo na viši nivo: parmezanova kora. Kora polako oslobađa ukus tokom kuvanja, pojačavajući celokupni ukus jela.

Shutterstock/sunlight7
Kora takođe sadrži proteine slične kolagenu koji se nežno tope, a sosu daju puniju teksturu. Ovo pomaže da se ublaži kiselost paradajza i vina, a da sos pritom ne dobije previše sirast ukus, prenosi Ekspres (Express).
Sastojci:
- 500 g mlevene svinjetine
- 500 g mlevene govedine
- 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 stabljike celera, sitno iseckane
- 3 kašike paradajz pirea
- 400 g seckanog paradajza iz konzerve
- 200 ml crnog vina
- 200 ml goveđe supe
- ½ kašičice šećera
- 2 lovorova lista
- parmezanova kora
- malo maslinovog ulja
- 100 ml punomasnog mleka
- 300 g špageta
- 1 kašika kukuruznog brašna, razblažena sa vodom
Priprema:
Počnite tako što ćete u lonac dodati svinjsko i goveđe mleveno meso, luk, šargarepu, celer, paradajz pire, seckani paradajz, crno vino, supu, šećer, lovorove listove, parmezanovu koru, kašičicu soli, dobru količinu bibera i malo maslinovog ulja.
Podesite lonac na nisku temperaturu i kuvajte 8 do 10 sati, povremeno promešajte jednom ili dva puta tokom kuvanja. Kada ostane još sat vremena, dodajte mleko.
Zatim, kada ostane još samo 30 minuta, ubacite špagete i uključite na visoku temperaturu. Kada je meso potpuno skuvano, dodajte razblaženo kukuruzno brašno i obilnu količinu maslinovog ulja. Bolonjeze će biti sjajne, sočne i ukusne.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)