Sutlijaš je poslastica popularna u mnogim kuhinjama širom sveta, međutim, najrasprostranjeniji je na Orijentu. Ubraja se u jedan od za pravljenje najjednostavnijih dezerata, a služi se i topao i hladan. Možete mu dodavati svašta nešto po ukusu - od cimeta, preko mrvica čokolade, malina ili nekog drugog voća.
Sastojci:
- litar mleka
- 8 kašika pirinča
- 8 kašika šećera
- vanilin šećer
- cimet, čokolada ili neko voće (po želji)
Priprema:
U šerpu s dubljim dnom staviti opran pirinač i naliti vode toliko da ga prekrije. Treba da vri oko 10 minuta. U međuvremenu staviti mleko, šećer i vanilin šećer da proključaju, a zatim tu vrelu smesu sipati u pirinač koji se prethodno kratko prokuvao. Sve to kuvati 15 minuta. Sutlijaš je najbolje kuvati u šerpi s dubljim dnom i stalno ga mešati jer može brzo da zagori.
Skloniti šerpu s vatre i kutlačom napuniti činije. Može vam se učiniti da je u šerpi ostalo dosta mleka, ali nije jer će pirinač upiti svo mleko i zgusnuti se. Odozgo možete staviti cimet ili rendanu čokoladu po želji.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)