Tetka Saveta

KAKO DA SE PALAČINKE NE ZALEPE U TIGANJU: Ovu grešku svi pravimo (FOTO)

Omiljeni dezert više neće biti bauk za pripremu.

17.10.2023 16:00

KAKO DA SE PALAČINKE NE ZALEPE U TIGANJU: Ovu grešku svi pravimo (FOTO)
shutterstock.com

Palačinke su jedna od omiljenih poslastica svih generacija. Mnogi još uvek pamte one sočne sa džemom ili orasima koje su im pravile bake. Tokom godina fil za premazivanje se menjao pa danas imamo na stotine vrsta ovih poslastica od testa. One mogu biti i slane i slatke, zapečene u rerni ili jednostavo pečene u tiganju. 

Iako deluje kao neka teška veština, pečenje palačinaka zaista je jednostavno. Kako vam ne bi izgorele ili se zalepile za tiganj, evo nekoliko jednostavnih saveta.

Koristite tiganj sa non-stick površinom:

Tiganji sa non-stick površinom su dizajnirani tako da spreče lepljenje hrane za tiganj. Ako nemate ovakav tiganj, možete koristiti i običan, ali je važno da bude dobro zagrejan pre nego što sipate testo.

Dobro zagrejte tiganj:

Pre nego što počnete sa pečenjem palačinki, važno je da tiganj bude dovoljno zagrejan. Ako sipate testo u hladan ili mlak tiganj, postoji veća šansa da će se palačinka zalepiti.

Pixabay.com

Kako da se palačinke ne zalepe u tiganju

Koristite dovoljno ulja ili maslaca:

Iako non-stick tiganji ne zahtevaju mnogo masti, dodavanje malo ulja ili maslaca može pomoći da se palačinka lakše okrene i sprečiti njeno lepljenje.

Ne okrećite palačinku prerano:

Ako pokušate da okrenete palačinku pre nego što je dovoljno pečena sa jedne strane, može se zalepiti za tiganj. Sačekajte dok se ne pojave mehurići na površini pre nego što je okrenete.

Održavajte tiganj čistim:

Ostaci hrane mogu uzrokovati lepljenje palačinki za tiganj. Uvek očistite tiganj između pečenja serija palačinki.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)