Slatkiši

PEKMEZ OD DUNJA BEZ KOG NEĆETE MOĆI DA ZAMISLITE PALAČINKE! Potrebna su vam samo četiri sastojka!

Pekmez od šljiva, jabuka i jagoda smo svi probali, ali ne odlučuju se svi tek tako da probaju ili ga naprave od nekog drugog voća, naročito ako nije sezonsko ili ne raste svuda.

14.11.2022 07:58

PEKMEZ OD DUNJA BEZ KOG NEĆETE MOĆI DA ZAMISLITE PALAČINKE! Potrebna su vam samo četiri sastojka!
unsplash.com

Dunja raste na prostoru Jugozapadne Azije, ali je i kod nas odomaćena. Zbog svog karakterističnog mirisa i ukusa posebno je omljena u mnogim domaćinstvima. Iako su svi navikli da je konzumiraju kao voće, mnoge domaćice tvrde da nema ništa ukusnije od pekmeza koji je napravljen od njih i koji će odlično ići uz palačinke, mekike ili krofne. Evo kako da ga pripremite na najjednostavniji i najbrži način.

Sastojci:

  • 2 kg očišćenih dunja
  • kilogram šećera
  • 200 ml vode
  • 3 kesice vanilin šećera

Priprema:

Očistiti, oljuštiti i iseći dunje, a zatim ih staviti u šerpu i usuti šećer i vodu. Staviti ih da se kuvaju na umerenoj vatri i ostaviti da tečnost provri. Skloniti sa ringle, promešati štapnim blenderom ili izmiksati mikserom. Vratiti opet na šporet i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne dobije željenu gustinu. Pekmez se dovoljno kuvao kada se prođe varjačom i kad ona ostavlja na dnu trag. Izvaditi kašikom malo pekmeza na tacnu da se ohladi i proveri gustina. Pre nego se završi kuvanje, dodati vanilin šećer. 

Na drugoj strani oprane i osušene tegle staviti u rernu i uključiti na 100 stepeni. Posle pola sata ih izvaditi iz rerne i staviti da se prohlade. Topao pekmez sipati u te tegle i opet vratiti u rernu, koja je prethodno isključena, da odstoje još pola sata. Izvaditi ih iz rerne, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se ohlade.

Bonus video:

Komentari (0)