Slatkiši

PEKMEZ OD DUNJA BEZ KOG NEĆETE MOĆI DA ZAMISLITE PALAČINKE! Potrebna su vam samo četiri sastojka!

Pekmez od šljiva, jabuka i jagoda smo svi probali, ali ne odlučuju se svi tek tako da probaju ili ga naprave od nekog drugog voća, naročito ako nije sezonsko ili ne raste svuda.

Slika Autora
bySrećna Republika

14.11.2022 07:58

PEKMEZ OD DUNJA BEZ KOG NEĆETE MOĆI DA ZAMISLITE PALAČINKE! Potrebna su vam samo četiri sastojka!
unsplash.com

Dunja raste na prostoru Jugozapadne Azije, ali je i kod nas odomaćena. Zbog svog karakterističnog mirisa i ukusa posebno je omljena u mnogim domaćinstvima. Iako su svi navikli da je konzumiraju kao voće, mnoge domaćice tvrde da nema ništa ukusnije od pekmeza koji je napravljen od njih i koji će odlično ići uz palačinke, mekike ili krofne. Evo kako da ga pripremite na najjednostavniji i najbrži način.

Sastojci:

  • 2 kg očišćenih dunja
  • kilogram šećera
  • 200 ml vode
  • 3 kesice vanilin šećera

Priprema:

Očistiti, oljuštiti i iseći dunje, a zatim ih staviti u šerpu i usuti šećer i vodu. Staviti ih da se kuvaju na umerenoj vatri i ostaviti da tečnost provri. Skloniti sa ringle, promešati štapnim blenderom ili izmiksati mikserom. Vratiti opet na šporet i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne dobije željenu gustinu. Pekmez se dovoljno kuvao kada se prođe varjačom i kad ona ostavlja na dnu trag. Izvaditi kašikom malo pekmeza na tacnu da se ohladi i proveri gustina. Pre nego se završi kuvanje, dodati vanilin šećer. 

Na drugoj strani oprane i osušene tegle staviti u rernu i uključiti na 100 stepeni. Posle pola sata ih izvaditi iz rerne i staviti da se prohlade. Topao pekmez sipati u te tegle i opet vratiti u rernu, koja je prethodno isključena, da odstoje još pola sata. Izvaditi ih iz rerne, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se ohlade.

Bonus video:

Komentari (0)