Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA ORASNICE: Zbog ovog sastojka se tope u ustima (FOTO)

Slavska trpeza ne može se zamisliti bez ovih kolača.

14.11.2023 08:00

STARINSKI RECEPT ZA ORASNICE: Zbog ovog sastojka se tope u ustima (FOTO)
shutterstock.com

Orasnice su starinski kolači koji se i danas rado prave, a domaćice će reći da su bez njih slavske trpeze nezamislive. 

Ovi kolači se jednostavno prave i za njih nije potrebno mnogo sastojaka, samo vešte ruke. Najbitnije je napraviti dobar šam od belanaca koji je osnova ovog kolača. Zato, pre nego prionete na pripremu orasnica, jaja držite van frižidera jer se tako bolje umute u čvršću penu. 

Sastojci:

  • 2 belanca
  • 250 g šećera u prahu
  • 200 g seckanih oraha
  • 300 g mlevenih oraha
  • 1/4 soka od jednog limuna

 

Priprema:

Belanca umutite čvrsti beli šam, za to je potrebno da jaja držite sat vremena van frižidera pre mućenja. U sneg od belanaca dodate sitni šećer i mutite dok se ne dobije jos gušća masa. Na kraju dodate mlevene orahe i sok od limuna. Veoma je važno da se u sok ne pomeža pulpa. Dobro izmešajte drvenom varjačom dok se orasi ne sjedine sa belancima. Bitno je da polako mešate kako šam ne bi splasnuo.

Veliku tepsiju prethodno pripremite, stavite na nju papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirati u valjak (5 cm), uvaljati u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice, nalik kifli. Orasnice stavite rernu zagrejanu na 200 stepeni ali odmah smanjite na 100 stepeni.

Treba da se suše oko 20 minuta, sve zavisi od jačine rerne. Kada se ispeku izvadite tespiju i ostavite tako da se još ohlade.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)