Poslednjih godina ponovo su na ceni starinski recepti za jela koja su nam pripremale naše bake. Iako se danas mogu pronaći razne vrste dezerta napravljenih od najfinijih sastojaka, svi se nekako vraćamo tradicionalnim.
Jedan od omiljenih kolača ponovo je rado pripreman u domovima širom Srbije. Reč je o čuvenoj šuster piti. To je višeslojni kolač od maka i orasa upotpunjen pekmezom.
Srećna Republika donosi vam recept za ovaj tradicionalni dezert.
SASTOJCI:
testo:
- 600 g brašna
- 1/2 svežeg kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika šećera
- 250 ml mlakog mleka
- 200 g svinjske masti
- prstohvat soli
- 1 narendana korica limuna
- 1 jaje
nadev:
Možda vas zanima…
- 4 kašike šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 30 g maka
- 1 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- manja tegla pekmeza (oko kilogram)
Priprema:
U činiju dodajte mak, kašiku šećera i vanilin šećer pa pomešajte. Za drugi nadev posebno u drugu činiju dodajte mlevene orase, 4 kapike šećera i vanilin šećer, sastojke pomešajte. Za testo u mlako mleko izmrvite sveži kvasac i dodajte šećer, te pomešajte. U veliku činiju dodajte brašno i prašak za pecivo, sastojke pomešajte.U sredini napravite udubljenje. Nastavite da dodajete pripremljeni kvasac, svinjsku mast, so, jaje i narendanu koricu od limuna. Zamesite testo. Oblikujte ga u valjak i podelite na 4 jednaka dela. Od svakog dela oblikujte lopticu.
Testo razvucite na dimenzije kalupa 30 x 33 cm. Kalup pouljite i stavite malo brašna kako se ne bi lepilo testo.U kalup postavite razvučeno testo. Premažite ga debljim slojem pekmeza. Posipajte pripremljene orahe. Računajte da će vam nadev od oraha trebati za 3 sloja. Postavite drugo testo. Premažite pekmezom.Posipajte nadev od maka. Postavite testo preko i premažite pekmezom. Posipajte pripremljene orahe. Postavite poslednje testo. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 30 – 35 minuta. Kolač ostavite da se ohladi. Kada se prohladi namažite pekmezom i preostale orahe pospite preko.
Komentari (0)