Tetka Saveta

EVO KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI HLEB SA SUVIM KVASCEM: Domaćice tvrde da ovaj recept uvek uspe (FOTO)

Kad zamiriše kuhinja odmah će vam se vratiti sećanje na detinjstvo.

07.11.2023 11:01

EVO KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI HLEB SA SUVIM KVASCEM: Domaćice tvrde da ovaj recept uvek uspe (FOTO)
shutterstock.com

Hleb je jedna od osnovnih životih namirnica i odličan dodatak brojnim jelima. Gotovo nijedna trpeza ne može se zamisliti bez njega. Iako u današnje vreme retko ko pravi domaći hleb, svi pamtimo njegov miris tokom pečenja i hrskavu koricu nakon što ga izvadimo iz rerne. 

Srećna Republika donosi vam recept za domaći hleb od suvog kvasca koji ćete rado spremati za svoje najmilije.

 

Sastojci:

  •  1 kesica suvog kvasca
  •  400 mililitra vode tople oko 50 stepeni
  • 3 kašičice šećera + polovina kašičice za kvasac
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 6 i po šolja oštrog brašna tip 500

 

Priprema:

Istopite pola kašićice šećera u toploj vodi i dodajte kesicu suvog kvasca i promešajte. Ostavite da stoji oko 20 minuta, dok se na površini vode ne pojave mehurići. Onda pomešajte tri kašičice šećera, sa kašičicom soli i 3 kašičice brašna, dodajte i ulje (maslinovo, može i suncokretovo). Sve sastojke pomešajte pa dodajte u veću vanglu, a onda u nju stavite i kvasac. Nakon toga u činiju polako dodavati brašno. Prvo mutite varjačom, pa kad počne da se steže počnite da mesite rukama.

Na ruke stavite malo ulja kako se testo ne bi lepilo za njih i onda mesite testo dok ne prestane da se lepi za prste. Onda ostavite testo da odstoji do 2 sata. Za to vreme bi trebalo da testo naraste maltene na duplu smesu. Nakon toga ponovo ga premesite i razvlačite ga. Oblikujte ga u veknu hleba ili ga stavite u kalup za pečenje. Ostaviti testo da odstoji još sat do sat i po vremena gde bi opet trebalo da se poveća količina testa.

Peći na 190 stepeni do 25 minuta. Kora treba fino da porumeni i postane hrskava, a unutrašnjost će biti mekana. Proverićete da li se testo ispeklo tako što ćete ga probosti čačkalicom. Ako na čačkalici ostaje testo, onda treba još par minuta da ostavite hleb da se zapeče.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)