Piletina je jedno od najpopularnijih mesa na srpskim trpezama, cenovno pristupačna, lako se priprema i omiljena je kod dece. Ipak, lekari i nutricionisti upozoravaju da neki delovi piletine mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, a upravo su to delovi koje mnogi najviše vole.
Iako se o piletini često govori kao o zdravom izboru, važno je znati da nisu svi njeni delovi podjednako bezbedni za konzumaciju. Određeni organi i masni delovi mogu biti prava legla bakterija i parazita, upozoravaju stručnjaci.
Pluća - opasnost koja ostaje i posle kuvanja
Pileća pluća, iako se retko nalaze u gotovim mesnim prerađevinama, neki i dalje konzumiraju, posebno prilikom pripreme domaćih supa.
shutterstock.com
Međutim, stručnjaci ističu da su upravo pluća jedno od najproblematičnijih mesta na pilećem telu jer su prepuna bakterija i parazita. Ono što dodatno zabrinjava jeste da visoke temperature pri termičkoj obradi često nisu dovoljne da ih u potpunosti unište.
Pileći rep - sitan, ali opasan
Poleći rep često se smatra pravom poslasticom, ali zapravo krije rizike koje mnogi zanemaruju. Ovaj deo piletine sadrži visok nivo bakterija i parazita koji mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje, posebno ako se termički ne obradi na adekvatan način.
Pileća koža - mit o kolagenu i realnost o mastima
Iako se često veruje da je pileća koža bogata kolagenom, nutricionisti upozoravaju da je to zabluda. Umesto kolagena, koža sadrži veliku količinu zasićenih masti, kao i potencijalno štetne bakterije i parazite. Prekomerno konzumiranje može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Lekari savetuju da se ovi delovi piletine što ređe nađu na tanjiru, a da se prilikom pripreme i konzumacije piletine pridaje više pažnje higijeni i načinu obrade. Iako ukus često može da zavara, zdravlje bi uvek trebalo da bude na prvom mestu.
Komentari (0)