Tetka Saveta

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ovi delovi piletine su najopasniji, a Srbi ih najčešće jedu!

Ako već volite da jedete piletinu, bar izbegavajte ovo.

Slika Autora
byAna Đelić

28.07.2025 21:15

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ovi delovi piletine su najopasniji, a Srbi ih najčešće jedu!
Shutterstock/MaraZe

Piletina je jedno od najpopularnijih mesa na srpskim trpezama, cenovno pristupačna, lako se priprema i omiljena je kod dece. Ipak, lekari i nutricionisti upozoravaju da neki delovi piletine mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, a upravo su to delovi koje mnogi najviše vole.

Iako se o piletini često govori kao o zdravom izboru, važno je znati da nisu svi njeni delovi podjednako bezbedni za konzumaciju. Određeni organi i masni delovi mogu biti prava legla bakterija i parazita, upozoravaju stručnjaci.

Pluća - opasnost koja ostaje i posle kuvanja

Pileća pluća, iako se retko nalaze u gotovim mesnim prerađevinama, neki i dalje konzumiraju, posebno prilikom pripreme domaćih supa.

shutterstock.com

Ovi delovi piletine su najopasniji

Međutim, stručnjaci ističu da su upravo pluća jedno od najproblematičnijih mesta na pilećem telu jer su prepuna bakterija i parazita. Ono što dodatno zabrinjava jeste da visoke temperature pri termičkoj obradi često nisu dovoljne da ih u potpunosti unište.

Pileći rep - sitan, ali opasan

Poleći rep često se smatra pravom poslasticom, ali zapravo krije rizike koje mnogi zanemaruju. Ovaj deo piletine sadrži visok nivo bakterija i parazita koji mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje, posebno ako se termički ne obradi na adekvatan način.

Pileća koža - mit o kolagenu i realnost o mastima

Iako se često veruje da je pileća koža bogata kolagenom, nutricionisti upozoravaju da je to zabluda. Umesto kolagena, koža sadrži veliku količinu zasićenih masti, kao i potencijalno štetne bakterije i parazite. Prekomerno konzumiranje može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Lekari savetuju da se ovi delovi piletine što ređe nađu na tanjiru, a da se prilikom pripreme i konzumacije piletine pridaje više pažnje higijeni i načinu obrade. Iako ukus često može da zavara, zdravlje bi uvek trebalo da bude na prvom mestu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)