Kada zamrzavamo hranu, a to se naročito odnosi na meso, često zaboravimo kada smo je stavili u zamrzivač, a to može da bude opasno po zdravlje. Bez obzira što mi to olako shvatamo, stručnjaci napominju da piletina u zamrzivaču sme da stoji od 9 do 12 meseci maksimalno.
Kada se radi o zamrznutoj piletini, postoji dobra, ali i loša vest.
Loša vest je da je velika zabluda da zamrzavanje ubija bakterije. Naime, zamrzvanje samo sprečava rast bakterija, ali ih ne eliminiše iz mesa. Na taj način sprečava se da se one razmožavaju kada vas inficiraju i izazovu trovanje hranom.
Posledice konzumacije pokvarenog pilećeg mesa su: povraćanje, mučnina, dijareja.
Međutim, dobra vest je da kuvanje odmrznutog pilećeg mesa na odgovarajućoj temperaturi detaljno ubija sve bakterije, piše crimsoncoward.com.
Takođe, treba da imate u vidu i da vreme koje piletina maksimalno može da provede u zamrzivaču zavisi i od toga da li se zamrzavaju samo delovi ili na primer, celo pile.
Pileće komade poput fileta i šnicli možete držati u zamrzivaču od 9 do 12 meseci.
Mleveno pileće meso treba potrošiti unutar 3 do 4 meseca.
Bataci, grudi i druge pileće delove možete čuvati u zamrzivaču od 9 do 12 meseci.
Važno je napomenuti da su ovo samo smernice i da faktori poput temperature zamrzavanja, vrste zamrzivača i uslova skladištenja mogu uticati na kvalitet mesa.
Na kraju, čak i ako piletinu izvučete iz zamrzivača pre isteka ovih rokova, moguće je da je već zaražena salmonelom ili drugim bakterijama, ako je nestajala struja, ili je pakovanje oštećeno.
Komentari (0)