Odrasli

NAMIRNICA KOJU SRBI JEDU SVAKOG DANA JE GLAVNI UZROK RAKA DEBELOG CREVA: Oprez, u najvećoj opasnosti je ova grupa ljudi

U najvećem riziku su mlađi pacijenti.

26.08.2024 12:35

NAMIRNICA KOJU SRBI JEDU SVAKOG DANA JE GLAVNI UZROK RAKA DEBELOG CREVA:  Oprez, u najvećoj opasnosti je ova grupa ljudi
Shutterstock

Veliko istraživanje koje je sprovedeno na Klivlendskoj klinici otkrilo je da su molekuli hrane koji se nazivaju metaboliti glavni uzrok ranog oblika raka debelog creva. Naučnici su posebno zabrinuti zbog metabolita u crvenom i prerađenom mesu, i ističu značaj zdrave ishrane u prevenciji ove bolesti.

Ono što je posebno alarmantno je činjenica da su mlađi pacijenti su u većem riziku zbog unosa crvenog i prerađenog mesa.

Naime, utvrđeno je da su mlađi pacijenti sa rakom debelog creva imali su viši nivo metabolita povezanih sa proizvodnjom i metabolizmom aminokiseline zvane arginin, i sa ciklusom ureje u poređenju sa njihovim starijim vršnjacima.

Ove razlike mogu biti povezane sa dugotrajnim unosom crvenog i prerađenog mesa.

FS-Stock / Alamy / Alamy / Profimedia

Crveno meso morate da izbegavate

Otkriće značaja metabolita je obradovalo naučnike jer je medicinski lakše identifikovati pacijente brojanjem metabolita u krvi nego sekvenciranjem bakterijske DNK. Mikrobiom u nama može se promeniti nakon izmene ishrane.

Testiranje biomarkera za određivanje rizika

Onkolog Sunil Kamat ističe da je jednostavan test za merenje biomarkera efikasan način za određivanje rizika od raka debelog creva, kao i da bi se na osnovu rezultata testova mogli pružiti odgovarajući tretmani onima koji su najugroženiji. 

Uticaj ishrane na nivo metabolita

Analiza dr Sangvana je otkrila da razlike u ishrani, posebno unos crvenog i prerađenog mesa, predstavljaju značajan deo razlika uočenih između mlađih i starijih pacijenata, prenosi scitechdaily.com.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)