Bez zamrzavanja hrane teško da bismo mogli da opstanemo, međutim, problemi počinju kada te iste namirnice, a naročito meso treba da odmrznete. Svi imaju svoj omiljeni postupak, ali Šveđanka Suzan Eksted tvrdi da je ispravan samo jedan način - da hranu stavite u plastične kese i potopite u hladnu vodu.
Ljudi na različite načine odmrzavaju hranu, jedni su ubeđeni da je mikrotalasna rerna najbolji način, drugi koriste toplu vodu, a oni najstrpljiviji to rade tako što hranu izvade iz zamrzivača i stave u frižider.
Metoda švedskih naučnika
Prema istraživanjima švedskih naučnika sa Instituta u Geteborgu, najefikasniji način odmrzavanja hrane je pod mlazom hladne vode. Suzan Eksted naglašava da je ključno zatvoriti hranu u plastičnu kesu pre potapanja u posudu sa hladnom vodom.

Shutterstock
Važno je redovno menjati vodu (na svakih pola sata) kako bi se održala niska temperatura, izbegavajući korišćenje tople ili vruće vode kako bi se sprečilo razmnožavanje štetnih bakterija.
- Stručnjaci za hranu ovo već dugo znaju, ali to znanje kao da je ekskluzivno rezervisano za industriju hrane. Čini se da većina ljudi ovoga nije svesna - izjavila je Eksted, prenosi The Sun.
Norveški profesor Bjorg Egelandsdal ističe da nema dovoljno naučnih dokaza koji bi podržali odmrzavanje hrane u frižideru, te da je brži postupak pod mlazom vode, u stvari, higijenskiji i efikasniji.
Komentari (0)