Odrasli

JEDAN SUPLEMENT JE OBAVEZAN ZA SVE STARIJE OD 40: Povećava energiju, podržava zdravlje srca i još mnogo toga!

Evo šta niste znali da treba da koristite!

12.09.2024 14:08

JEDAN SUPLEMENT JE OBAVEZAN ZA SVE STARIJE OD 40: Povećava energiju, podržava zdravlje srca i još mnogo toga!
pexels.com

Q10, poznat i kao koenzim Q10, postao je ključni sastojak u mnogim proizvodima za negu kože protiv starenja. Ovaj moćan antioksidans igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti našeg tela. Evo ključnih razloga zašto bi trebalo da razmislite o suplementu Q10:

Povećava energiju

Q10 pomaže u proizvodnji adenozin trifosfata (ATP), molekula koji obezbeđuje ćelijama energiju potrebnu za hemijske reakcije, popravku, rast i druge vitalne procese.

Podržava zdravlje srca

Može pomoći u prevenciji bolesti srca povećanjem energije potrebne za rad srca.

Štiti kožu

Pomaže u održavanju zdravog rasta ćelija u koži i štiti je od slobodnih radikala i fotostarenja izazvanog UV zracima.

Poboljšava cirkulaciju

Kao snažan antioksidans, Q10 poboljšava cirkulaciju i oksigenaciju tkiva, što može pomoći sportistima u borbi protiv umora i smanjenju bolova u mišićima.

Štiti nervni sistem

Ima zaštitni efekat na nervni sistem i mozak, što može pomoći u prevenciji neurodegenerativnih bolesti.

Prema farmaceutu Šabiru Daji, kreatoru brenda dodataka DoSe i suosnivaču britanske kompanije za zdravlje i lepotu Victoria Health, Q10 je prisutan u svakoj ćeliji našeg tela i pomaže u proizvodnji energije potrebne za rast i održavanje tela. Najveće koncentracije Q10 nalaze se u srcu, jetri, bubrezima i pankreasu, organima sa velikim energetskim potrebama.

Moguće kontraindikacije

Međutim, postoji nekoliko kontraindikacija. U visokim dozama (preko 100 mg dnevno) može izazvati mučninu i dijareju, ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja, i može ometati delovanje nekih lekova. Takođe, količina Q10 u telu opada sa godinama, što može učiniti suplementaciju korisnom, posebno ako ste skloni određenim zdravstvenim stanjima.

Daja preporučuje Q10 posebno za osobe starije od 40 godina, one sa niskim nivoom energije, kao i za sve koji žele da održe zdravu kožu i zaštite je od preranog starenja. Takođe, Q10 se često propisuje osobama sa srčanom insuficijencijom, visokim krvnim pritiskom, bolestima desni, Parkinsonovom bolešću, infekcijama krvi, određenim bolestima mišića i HIV infekcijom, zbog potencijalno nižih nivoa Q10 u njihovom telu.

Pre nego što započnete suplementaciju, konsultujte se sa svojim lekarom kako biste osigurali da je Q10 pravi izbor za vas.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)