Odrasli

SVI UMOTAVAMO HRANU U OVO, A NISMO NI SVESNI OPASNOSTI: Deci pakujemo sendviče u to, a evo kakav je rizik po zdravlje

Evo šta bi bilo bolje da koristite za sendviče.

11.09.2024 11:19

SVI UMOTAVAMO HRANU U OVO, A NISMO NI SVESNI OPASNOSTI: Deci pakujemo sendviče u to, a evo kakav je rizik po zdravlje
Credit: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

Mnogi od nas uobičajeno koriste aluminijumsku foliju za pakovanje sendviča ili drugih prehrambenih proizvoda. Iako je praktična, ova praksa može biti štetna za naše zdravlje.

Aluminijumska folija je proizvod koji se nalazi u skoro svakom domaćinstvu, često se koristi za pečenje mesa, ribe i povrća, kao i za pokrivanje toplih jela. Takođe, često posežemo za njom iz navike kada želimo da spakujemo hranu za putovanje. Međutim, nisu svi svesni potencijalnih opasnosti koje ona nosi. Umotavanjem sendviča, povrća ili voća u aluminijumsku foliju, izlažemo svoje zdravlje riziku.

Evo kako je aluminijumska folija opasna po zdravlje

Aluminijum, od kojeg je napravljena folija, može biti toksičan u visokim koncentracijama. Iako se većina aluminijuma izbacuje iz organizma putem urina, može predstavljati ozbiljnu opasnost za osobe sa bubrežnim problemima.

shutterstock.com

Sendviče možda bolje da umotate u papir umesto u aluminijumsku foliju

Akumulacija aluminijuma u organizmu može doprineti razvoju različitih bolesti, uključujući Alchajmerovu bolest, osteoporozu, hormonalne poremećaje i probleme sa reproduktivnim sistemom. Što duže hrana ostaje u kontaktu sa aluminijumskom folijom, to više toksičnih supstanci prodire u nju, povećavajući rizik za zdravlje.

Posebno je važno napomenuti da nikada ne bismo trebali umotavati određene vrste hrane u aluminijumsku foliju, naročito kisele prehrambene proizvode. Kada kiseline u hrani reaguju sa aluminijumom, mogu se formirati štetne aluminijumske soli. Namirnice koje ne treba umotavati u ovu foliju uključuju citruse, kiseli kupus, kiseli krastavci, paradajz i jabuke.

Kako da čuvamo hranu na bezbedniji način?

Razmislite o alternativama kao što su voštani papir ili kontejneri za višekratnu upotrebu. Na ovaj način, možemo osigurati da aluminijum ne prodre u našu hranu i ne ugrozi naše zdravlje, prenosi ESSA NEWS. 

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)