Odrasli

ČAČKANJE NOSA JE OPASNO, POVEĆAVA RIZIK OD NEIZLEČIVE BOLESTI! Odmah morate da prekinete s ovom odvratnom navikom

Dobro razmislite da li želite da se igrate sa zdravljem.

06.09.2024 11:34

ČAČKANJE NOSA JE OPASNO, POVEĆAVA RIZIK OD NEIZLEČIVE BOLESTI! Odmah morate da prekinete s ovom odvratnom navikom
Shutterstock

Guranje prsta u nos je odvratna i totalno nehigijenska navika, a ako vam treba razlog da odmah prekinete sa tim, dovoljno je navesti da su naučnici utvrdili da postoji direktna veza između čačkanja nosa i povećanog rizika od Alchajmerove bolesti!

Dugo se verovalo da je ovo gadna, ali bezopasna navika, ali to više nije slučaj.

Naime, stručnjaci tvrde da svaki put kada gurnete prst u nos dozvoljavate bakterijama, gljivicama i virusima da dođu do mozga gde izazivaju upale.

Što smo stariji, ćelije mozga su sve oštećenije što uzrokuje simptome koje svi povezuju sa demencijom.

 - Nekoliko patogena, uključujući tu i one koji napadaju mozak kroz nozdrve, su povezani sa Alcahajmerovom bolešću i tokom post mortem analiza su bili izolovani. Na kraju smo zaključili da čačkanje nosa predstavlja ozbiljan faktor rizika i predstavlja deo progresije Alchajmerove bolesti. Naš predlog je da se organizuje još istraživanja kako bi se ova veza detaljnije proučila kažu naučnici.  

shutterstock.com

Odvratna navika povećava rizik od Alchajmerove bolesti

 

Istraživači iz Australije su kao ključne stvari za razvoj Alchajmerove bolesti naveli dve supstance u mozgu, amiloid i tau, koje formiraju plakove i ometaju funkciju mozga.  

- Nove studije pokazuju da neuro upala takođe može da ima ulogu u razvoju ove bolesti. Termin neuro upale se odnosi na reakciju mozga na upalu koja je izazvana povredom ili infekcijom. Proučavana je i uloga agresivnih patogena u ubrzavanju upalnih procesa u mozgu - navode stručnjaci.

Posle upoređivanja podataka iz nekoliko hiljada studija, zaključeno je da je čulo mirisa, uključujući tu nozdrve i ćelije koje regulišu čulo mirisa, sasvim prihvatljiva ruta za patogene da dođu do mozga. A kao najopasniji patogeni se navode herpes, kovid virusi i bakterije koje izazivaju bronhitis i upalu pluća, prenosi The Sun.   

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)