Odrasli

PRVI SIMPTOM ALCHAJMEROVE BOLESTI SE VIDI NA OČNOM PREGLEDU: Proverite jednu stvar koja ukazuje na opaku bolest!

Novi način za otkrivanje oboljenja u ranoj fazi.

15.08.2024 07:30

PRVI SIMPTOM ALCHAJMEROVE BOLESTI SE VIDI NA OČNOM PREGLEDU: Proverite jednu stvar koja ukazuje na opaku bolest!
Shutterstock

Tim američkih naučnika sa Univerziiteta u San Francisku je utvrdio da jedan vizuelni simptom, koji se otkriva prostim oftamološkim pregledom, može da predstavlja znak Alchajmerove bolesti, a radi se o takozvanom Bensonovom sindromu.

Posteriorna kortikalna atrofija (PCA), koja se takođe naziva i Bensonov sindrom, je redak degenerativni poremećaj mozga i nervnog sistema koji rezultira postepenim slabljenjem vida. Uobičajni simptomi obuhvataju teškoće prilikom čitanja, određivanja udaljenosti, i prepoznavanja predmeta i poznatih osoba. Ovo stanje može na kraju dovesti i do opadanja kognitivnih sposobnosti.

Studija u kojoj je učestvovalo 1.000 pacijenata iz 16 zemalja, pokazala je da se PCA često ne primećuje, čak ni tokom pregleda kod očnog lekara.

Naučnici savtuju da se što pre unapredi metod za utvrđivanja PCA, jer statistika je neumoljiva - naime, čak 94 odsto pacijenata sa Alchajmerovom bolešću je imalo i PCA!

Shutterstock

Ovo može da promeni način istraživanja ove bolesti

Način razmišljanja i kognitivne sposobnosti obično nisu ugroženi u ranoj fazi PCA. Ali, srednje jaki simptomi demencije se obično pojavlju tek nakon uspostavljanja dijagnoze, obično i do četiri godine posle pojave prvih simptoma

Prosečna dob u kojoj se javlja PCA je 59 godina, a PCA se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca.

- Većina pacijenata ide kod oftamologa tek kada primete prve vizuelne probleme, a sasvim je moguće da oftamolog neće primetiti znakove PCA. Potrebne su nam bolje metode kako bi se PCA otkrivao u što ranijoj fazi - kaže neurolog Marijana Čaplu, prenosi Mirror.

Inače, u proseku, pacijenti se prvi put jave lekaru posle 3,8 godina od pojave prvih simptoma Alchajmerove bolesti, a tada su simptomi demencije srednje ili veoma izraženi.

BONUS VIDEO:


Komentari (0)