Demenciju ne možemo da sprečimo, ali možemo da smanjimo rizik od ove opake bolesti. Kako navodi dijetetičarka Ketlin Garsija-Benson, promene u ishrani mogu da budu veoma važne, a ako svakog dana jedete najmanje 400 grama povrća, rizik od demencije se smanjuje za 13 odsto!
Garsija-Benson napominje da je veliko istraživanje u kojem je učestvovalo 60.000 ljudi pokazalo da je mediteranska dijeta direktno povezana sa smanjenjem rizika od demencije bez obzira na genetske predispozicije za ovo oboljenje.
- Iako rezultati studije predstavljaju veliko ohrabrenje, tek treba da utvrdimo da li mediteranska dijeta isto deluje na sve tipove demencije. Takođe, činjenice pokazuju da je konzumiranje više od 400 grama povrća svakog dana, smanjuje rizik od ove bolesti za 12 odsto kod muškaraca i 13 odsto kod žena - navodi Garsija-Benson.
- Za zdravlje mozga je veoma važna hrana sa korisnim mastima, kao što su losos, sardine, orah i maslinovo ulje. Takođe, u ishranu treba da uvrstite i jagode, borovnice, brokoli i zob. Ove namirnice ne samo da su prepune vitamina, minerala i antioksidansa, koji su ključni za borbu protiv upala, nego sadrže i vlakna koja su neophodna za poboljšanje varenja, a samim tim i funkcionisanje mozga - objašnjava dijetetičarka i naglašava da su omega 3 kiseline ključne za zdravlje mozga, piše Express.co.uk.
Lekari upozoravaju da ljudi sa visokim pritiskom, gojaznošću, dijabetesom i visokim holesterolom imaju veće šanse da obole od Alchajmerove bolest i vaskularne demencije.
Ovo su rani simptomi demencije:
Gubitak osećaja za pravac, usporeniji hod i manji koraci mogu biti rani znakovi Alchajmerove bolesti. Osobe sa ovim stanjem često precenjuju skretanja i imaju lošiji osećaj za pravac zbog promena u percepciji sveta oko sebe. Takođe, kako kognitivne sposobnosti opadaju, hodanje postaje sporije, a manji koraci i nenormalno širok hod mogu ukazivati na demenciju. Promene u zamahu ruke tokom hodanja takođe mogu biti indikator ovog poremećaja.
Komentari (0)