Odrasli

NEOBIČAN BOL U STOPALIMA MOŽE DA BUDE ZNAK OPASNE BOLESTI: Ako OVO primetite, odmah tražite pomoć lekara!

Često se dešava da ne prepoznamo znakove upozorenja koje nam telo šalje.

28.07.2024 09:35

NEOBIČAN BOL U STOPALIMA MOŽE DA BUDE ZNAK OPASNE BOLESTI: Ako OVO primetite, odmah tražite pomoć lekara!
Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrti u svetu, odgovorne za oko 18 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Među najčešćim bolestima spadaju moždani udar, koronarna bolest srca i srčani zastoj.

Iako su mnogi ljudi svesni uobičajenih simptoma kao što je bol u grudima, postoji i manje očiti znak bolesti - bol u stopalima. Ovo je jedan od standarnih znakova periferne bolesti arterija.

Simptomi periferne arterijske bolesti

Periferna arterijska bolest uzrokuje nakupljanje masnih naslaga u arterijama, što dovodi do smanjenog protoka krvi u mišićima nogu. Čest simptom je osećanje da vam noge ili grudi gore, naročito tokom odmora, najčešće noću.

Takođe, mogu se primetiti rane na stopalima i prstima koje ne zaceljuju, hladna koža na dodir, bol, grčevi ili neprijatnost u nogama prilikom aktivnosti, kao i stanjivanje ili izostanak rasta dlaka na nogama i zadebljanje, promena boje ili lomljivost noktiju.

Shutterstock

Obratite pažnju na promene na nogama

 

Dodatni simptomi uključuju osećaj slabosti u nogama, promenu boje kože na nogama, erektilnu disfunkciju kod muškaraca i smanjenu snagu mišića nogu.

Hitno lečenje i prevencija

Stručnjaci upozoravaju da brzo razvijanje ili naglo pogoršanje simptoma može da ukaže na ozbiljan problem koji zahteva hitno lečenje. Pravovremeni tretmani su ključni u sprečavanju komplikacija poput srčanog ili moždanog udara, piše my.clevelandclinic.org.

Prevencija periferne arterijske bolesti

Redovno vežbanje, izbegavanje pušenja, zdrava ishrana, održavanje normalne telesne težine i umerena konzumacija alkohola mogu pomoći u sprečavanju pojave ove bolesti.

Ovi znakovi trebaju biti upozorenje za sve nas da vodimo računa o zdravlju naših stopala, jer ona mogu biti ključ za očuvanje celokupnog kardiovaskularnog zdravlja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)