Kada je napolju paklena vrućina, lako je zanemariti simptome trovanja hranom, jer često su identični sa znakovima sunčanice i drugih zdravstvenih problema. Zbog toga lekari apeluju da budete veoma oprezni dok pripremate, ali i čuvate hranu.
Najčešći izazivači trovanja hranom su salmonela, ešerihija koli i kampilobakterija.
Simptomi trovanja hranom su:
- mučnina
- povraćanje
- dijareja
- grčevi u stomaku
- manjak energije
- gubitak apetita
- temeperatura iznad 38 stepeni Celzijusa
- groznica
Ono što je važno napomenuti da prvi simptomi mogu da se jave u roku od nekoliko sati, ali i tek posle dva, tri dana.
Hrana koja najčešće izaziva trovanje:
- sirovo meso poput govedine, svinjetine i živinskog mesa
- školjke
- pečurke
- jaja
- nepasterizovano mleko
- paštete, mekani sirevi i unapred pripremljeni sendviči
Šta da uradite posle trovanja hranom:
- odmarajte
- unosite tečnost, makar i u sitnim gutljajima
- kada budete mogli da jedete, prporučuje se tost, krekeri, banane i pirinač
- obavezno izbegavajte kafu, alkohol i ljutu hranu
Kada morate da se obratite lekaru:
- ako imate slab imuni sistem, rak ili HIV
- trudni ste
- stariji ste od 60 godina
- imate znakove ozbiljne dehidracije kao što su konfuzija, lupanje srca i minimalna količina urina
- povraćate bez prestanka i ne možete da zadržite tečnost
- imate hroničnu bolest bubrega, upalu bešike ili dijabetes
Kao vid prevencije se preporučuje da redovno perete ruke, da svaki član domaćinstva ima svoj peškir, kao i da često čistite kvake i slavine, navodi Nhsinform.scot.
Komentari (0)