Lifestyle

NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE DA URADITE NA 40 STEPENI JE DA POPIJETE HLADNU VODU: Evo šta treba da pijete po vrućini!

Iako je prvi savet za preživljavanje vrućina, hidratacija, morate da vodite računa i kakvu vodu pijete.

12.07.2024 14:48

NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE DA URADITE NA 40 STEPENI JE DA POPIJETE HLADNU VODU: Evo šta treba da pijete po vrućini!
muhammad diponegoro / Alamy / Alamy / Profimedia

Sasvim je logično da čaša hladne vode zvuči kao najbolji lek protiv vrućine, ali nije tako. Lekari upozoravaju da ledena voda može da izazove zdravstvene probleme. Takođe, oni preporučuju da se na visokim temperaturama pije voda na kućnoj temperaturi, a odlično osveženje je i mleko.

Stručnjaci kao odličan način za brzo vraćanje elektrolita preporučuju i izotonične napitke, koje konzumiraju sportisti.

Shutterstock

Čaša hladne vode na 40 stepeni - nije dobra ideja

Takođe, preporučuju se mlaki ili topli čajevi, zeleni čaj, nana ili kamilica... 

- Veoma dobru hidrataciju ne obezbeđuje samo voda, već i mleko koje, zahvaljujući sadržaju proteina, malo duže zadržava elektrolite u organizmu. U toplim danima dobro je da u vodu dodate listove nane, kriške limuna ili drugo voće. Voda igra ključnu ulogu u našem telu, obezbeđuje hranljive materije, rastvara vitamine B, povećava koncentraciju, uklanja toksine, vlaži kožu i pomaže u održavanju odgovarajuće telesne temperature. Voda takođe utiče na regulaciju krvnog pritiska - navodi dijetetičarka Martina Puc za Klik.hr.

- Dehidratacija je veoma opasna za nas. Posebno su ugroženi stariji ljudi i deca. Unosite vodu redovno, u malim količinama i u malim gutljajima. Hladni napici nisu najbolja ideja jer sužavaju krvne sudove, slabe sluzokožu i čine je podložnijom bakterijskim infekcijama - kaže Puc. 

Zašto hladna voda nije dobar izbor za rashlađivanje?

Konzumacija hladne vode može stresno da deluje na organizam, izazove respiratore poteškoće, zgruša i oteža izbacivanje sluzi. Upotreba hladne vode može da izazove glavobolju, prehladu, probleme sa želucem, gutanjem hrane.

Studija iz 2001. Odeljenja za neuronauku u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, otkrila je da je 7,6 odsto žena imalo simptome glavobolje posle konzumacije 150 ml ledeno hladne vode. 

Ahalazija je stanje koje se karakteriše poteškoćama u prelasku hrane iz jednjaka u stomak. Smatra se da konzumacija hladne vode može da pogorša simptome ahalazije kao što su otežano gutanje i bolovi u grudima, navodi Healthline.com.

Shutterstock

Mleko se takođe preporučuje po vrućini

Slabljenje imunog sistema

Ispijanje hladne vode može da oslabi imuni sistem i umanji mogućnost tela da se izbori sa bakterijama i virusima. 

Hladna voda i visok krvni pritisak

Nema dovoljno studija koje su izučavale uticaj hladne vode na visok krvni pritisak, ali neka istraživanja ističu da hladna voda sužava krvne sudove, sprečava dotok krvi u ekstremitete i dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Ima nalaza koja tvrde da konzumacija 300 ml vode, čija je tempetratura 4 stepena Celzijusa, za 22 minuta kod zdravih osoba uslovljava porast dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska za 3 mmHg.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)