Lifestyle

ZBOG ČEGA JAPANCI LAKO PODNOSE TEMEPERATURE OD 40 STEPENI? Super trik za preživljavanje velike vrućine

Kao i mnogo pita do sada, još jednom se potvrdilo da od Japanac treba da učimo.

12.07.2024 09:54

ZBOG ČEGA JAPANCI LAKO PODNOSE TEMEPERATURE OD 40 STEPENI? Super trik za preživljavanje velike vrućine
Shutterstock

Dok se mi danima mučimo po velikoj vrućini, prosečan stanovnik Japana mnogo lakše od nas izlazi na kraj sa visokom temeraturom. A trik ne može biti jednostavniji - ključni su rashlađeni tanki šal i vrat. To su dve ključne stvari za borbu protiv vrućine.

Najtopliji meseci u Japanu su jul i avgust, klima je prilično vlažna i velike vrućine nije lako izdržati, naročito u Tokiju i drugim velikim gradovima. Ali, kao i uvek, Japanci su odavno pripremljeni i za temperature veće od 40 stepeni Celzijusa.

Osim što jedu laganu hranu, piju puno tečnosti i nose odeću od laganih, prirodnih materijala svetlih boja, Japanci uvijek nose suncobrane.

Evo šta treba da uradite

Uz to, imaju i još jedan proveren trik - ispostavilo se da običan svetli šal i te kako može da pomogne u rashlađivanju. Japanci ga prvo natope u hladnu vodu, pa ga vežu oko vrata.

Tanjug/AP

Rashlađeni šal čini čuda po vrućini

Naime, vrat je refleksogena zona. U njemu su koncentrisane velike krvne arterije, a vlažan šal donosi olakšanje od vrućina. Da metoda zaista deluje, potvrđuje i činjenica da se u nekim trgovinama danas mogu kupiti šalovi s efektom hlađenja, piše Matcha-jp.com.

Osim navedenog, važno je izbegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati, ne piti alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, te se tuširati u mlakoj vodi.

Ovo je samo potvrda činjenice da je ektremno važno tokom talasa paklenih vrućina, pre svega rashlaživati vrat, a potom i zglobove na rukama, kao i nadlanice.

A ne treba zaboraviti ni unutrašnju stranu kolena.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)