Odrasli

ZABORAVITE NA MESO I SLADOLED, EVO ŠTA MORATE DA JEDETE PO VRUĆINI: Koje namirnice najviše osvežavaju?

U borbi protiv viskih temperatura, hrana je veoma važna.

19.07.2024 09:30

ZABORAVITE NA MESO I SLADOLED, EVO ŠTA MORATE DA JEDETE PO VRUĆINI: Koje namirnice najviše osvežavaju?
Shutterstock

Kada je nesnosna vrućina, svaki način da se osvežite je veoma važan, a to se naročito odnosi na izbor hrane. Tokom leta zaboravite na meso, pa čak i sladoled, jer vaš prioritet treba da imaju namirnice poput lubenice i krastavca koje imaju više od 90 odsto tečnosti u sebi.

Krastavac

Krastvac je šampion leta! Pun je vitamina C, fosfora, kalijuma, gvožđa, mangana i joda. Ne sadrži masti ili holesterol. Krastavac sadrži oko 96 odsto vode.

Lubenica 

Za mnoge je ona neprikosnoveni broj jedan po vrućini. Sočna i sa 92 odsto tečnosti, savršena je i kao osveženje, ali i kao lek za snižavanje stresa na visokim temperaturama, piše Zestchefs.com.

Shutterstock

Lubenice su najbolje letnje osveženje

Spanać

Spanać često preskačemo, što je velika greška jer je prava prirodna apoteka, a sadrži oko 92 odsto tečnosti. 

Paradajz 

Ukusan, sočan i pun vitamina C, paradajz u sebi sadrži oko 95 odsto vode. Snižava pritisak i važan je za negu kože i jačanje kostiju. 
 

Zelena salata

Ona je savršena kombinacija niske kaloričnosti i 96 odsto vode. Preporučuje se da je jedete na početku obroka jer otvara apetit i brzo se vari.

Paprike

Male ili velike, ljute ili babure, crvene ili narandžaste, sve paprike su zdrave i bez njih nema letnje trpeze. Osim što su prepune minerala, imaju i oko 89 odsto tečnosti.

Pixabay.com

Paprika je savršena letnja namirnica

Dinje

Pravi način da nadoknadite elektrolite koje ste izgubili na vrućini - dinja ima više od 90 odsto vode i bogata je kalijumom.

Ananas

Voćka za dobro raspoloženje - ananas sadrži oko 87 odsto vode, poboljšava varenje i podstiče produkciju serotonina, hormona sreće, a ključna supstanca je vanilin koji ima funkciju pojačivača raspoloženja. 

Naravno, nikako ne treba zaboraviti i jagode, kao i citruse, od limuna do pomorandže.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)