Odrasli

KAKO DA BRZO ZASPITE PO VRUĆINI, DOKTORI PREDLAŽU ŠOK NAPITAK! Kućni trikovi za preživljavanje visokih temeperatura

Kada je čak i tokom noći spoljašnja temperatura veća od 30 stepeni, spavanje postaje sve komplikovanije.

15.07.2024 22:01

KAKO DA BRZO ZASPITE PO VRUĆINI, DOKTORI PREDLAŽU ŠOK NAPITAK! Kućni trikovi za preživljavanje visokih temeperatura
shutterstock.com

A usred paklenog toplotnog talasa koji je zahvatio Srbiju, svaki, pa i neobičan, savet koji će nam pomoći da zaspimo je zlata vredan. A doktorka Nisa Aslam tvrdi da je savršeno piće za brzo uspavljivanje po vrućini, šolja vrućeg čaja!

- Znam da to zvuči čudno, međutim stručnjaci tvrde da šolja toplog čaja može da pomogne u regulaciji telesne temperature, kada je vruće napolju. Toplo piće podstiče znojenje, a samim tim se naše telo hladi i snižava temeperaturu tela - objašnjava Aslam.

- Naročito je koristan čaj koji je prepun antioksidansa, a istraživanja pokazuju da čaj opušta mišiće i smanjuje stres - napominje doktorka i predlaže neke prilično neuobičajene načine da se rashladite i brzo zaspite po vrućini.

- Da li vam je nekada palo na pamet da vaš čaršav sa kreveta uvijete i stavite u frižider na nekoliko minuta. Pa, pre spavanja ga stavite na krevet, i osvežite celo telo kada legnete. Kada idete u krevet, probajte da spavate na boku, dok vam je stomak prekriven čaršavom, a ruke i noge vire napolje - navodi ona.    

shutterstock.com

Spavanje po vrućini je nekada nemoguća misija

 

Još jedna praktična ideja za poboljšanje kvaliteta sna tokom vrućeg vremena je da napunite flašu ledenom vodom.

- Stavite je pored sebe dok spavate, i njena hladnoća će vas lepo osvežiti - smatra Aslam.

Doktorka ističe i koliko je važna lokacija spavaće sobe. Ako se nalazi u potkrovlju, bolje je da razmislite o spavanju u prizemlju. Ako to nije moguće, stavite dušek na pod. To je zato što se vrući vazduh diže gore, navodi Express.co.uk.

Na kraju, Aslam savetuje da se tokom visokih temperatura ograniči konzumacija kofeina i alkohola i pređe na lako svarljivu ishranu bogatu vlaknima. Tako ćete lakše zaspati, a kvalitet i dužina sna će se takođe poboljšati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)