Odrasli

KOLIKO TAČNO ČAŠA MORATE DA POPIJETE PO VRUĆINI: Broj koji će vas sačuvati na 40 stepeni

Iako ste to čuli 100 puta, ponovićemo opet, najvažnija stvar tokom vrućina je da pijete dovoljno tečnosti.

13.07.2024 15:05

KOLIKO TAČNO ČAŠA MORATE DA POPIJETE PO VRUĆINI: Broj koji će vas sačuvati na 40 stepeni
shutterstock.com

Najvažnije pitanje ovih dana, dok se Srbija prži na ekstremnim temperaturama, je koliko vode zaista treba piti. Svi imaju svoje teorije, ali prema istraživanjima Američke akademije nauka neophodna dnevna doza za žene je 2,7 litara (11,5 čaša), a za muškarce 3,7 litara (15,5 čaša).

Imajte u vidu da je ovo minimalna količina, jer na temperaturama od 40 stepeni Celzijusa, organizmu će biti potrebno i dodatno hidriranje. Takođe, u proseku, oko 20 odsto dnevnih potreba tečnosti dolazi iz hrane, a ostatak je voda i druge tečnosti.   

Naravno, minimalna potrebna količina vode varira, u zavisnosti od godina ili potencijalnih zdravstvenih problema.

- Tokom toplijih dana ili ako vežbamo, potreba našeg tela za vodom će se povećati. Za vreme vrućina moramo da popijemo oko tri litra, ali je važno da se ravnomerno rasporede tokom dana - savetovala je doktorka Anđela Rai.

Stanislav Avdeev / Alamy / Alamy / Profimedia

Za žene je minimum 2,7 litara dnevno

Kako navodi Centar za kontrolu bolesti, ne treba čekati da osetite žeđ da biste popili vodu, jer je tada telo već dehidrirano. Drugi simptomi dehidracije su vreo urin sa intenzivnim mirisom, vrtoglavica ili suva usta.

Klinika Mejo predlaže da svakih 15 do 20 minuta popijete oko 250 mililitara vode, a moguće je da se organizam previše hidrira, što dovodi do preniske koncentracije soli.

Takođe, deo tečnosti možete da dobijete iz voća i povrća kao što su krastavci, paradajz, celer, lubenica, tikvice, jagode, zelena salata, breskve i jogurt su poželjni na visokim temperaturama, piše MayoClinic.org.

Dok traju vrućine, vodite računa o dovoljnoj hidriranosti, jer to je najvažnija zaštita od sunčanice i toplotnog udara. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)